Noviteti
46

Novi Renault Megane RS trebao bi imati više od 300 KS i AWD pogon

Klix.ba
I dok se u ovom trenutku najsnažniji Megane četvrte generacije može dobiti u verziji GT sa nešto više od 200 KS, iz tvorničkog odjela Renaultsport stidljivo stižu preliminarne informacije o novoj generaciji Megana RS koji bi trebao raspolagati sa više od 300 KS i biti u prodaji do kraja naredne godine.

U ovom trenutku sve je izvjesnije da će se novi Megane RS nuditi samo kao dvovolumenski "hatchback" s pet vrata, a u Renaultsportu su potvrdili da će poboljšani dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor biti znatno snažniji od motora koji u posljednjoj iteraciji aktuelnog Megana RS razvija 275 konjskih snaga.

Jedan od razloga za povećanje snage jednog od najboljih motora današnjice svakako je i nastojanje Renaulta da s novim Meganom RS drži korak s Fordovim Focusom RS.

Po uzoru na Ford, čiji je aktuelni Focus RS dobio pogon preko obje osovine (AWD – All Wheel Drive), u Renaultu su spremni da odustanu od dosadašnjeg pogona preko prednje osovine i slično AWD rješenje imlementiraju u novi Megane RS koji bi se trebao nuditi u standardnoj kombinaciji sa ručnim 6-stepenim mjenjačem. Kupcima će se opciono ponuditi i automatski mjenjač sa dva kvačila (EDC), čime bi svi trebali biti zadovoljni.

Razvoj novog Megana RS počeo je paralelno s početkom razvoja standardnih verzija četvrte generacije, a prvi primjerci višegodišnjeg „kralja Nürburgringa“ u prodajnim bi se salonima mogli pojaviti krajem naredne godine. Iako je još uvijek rano za priču o cijeni, prema neslužbenim informacijama novi će Megane RS biti značajno skuplji od aktuelnog istoimenika koji će se prodavati do kraja ove godine.

Vezani članci