Donosi manje promjene
54

Nova godina, nova Škoda: U februaru predstavljanje osvježene Octavije

D. B.
Češki proizvođač automobila Škoda je zvanično najavio da će u februaru predstaviti osvježeni model Octavia.

Škoda je najavila "novu" Octaviju objavljivanjem teasera, tačnije, riječ je o kratkom videu koji prikazuje automobil prekriven plaštom. Predstavljanje će biti održano sredinom februara.

Iako teaser ne otkriva mnogo, ipak se vidi da bi Škodin logotip mogao biti osvijetljen, kao i da su redizajnirana prednja svjetla. Čini se da nova dnevna svjetla izlaze iz glavnog svjetlosnog sklopa i idu prema rešetki hladnjaka te pomalo liče na kandže.

Prethodne špijunske fotografije su nagovijestile da će prednji dio doživjeti nekoliko promjena, no da će svaka od njih biti manja. Novi vertikalni je dio branika, a očekuje se i blago redizajnirana rešetka.

Na pomenutim fotografijama se jasno vidi da Škoda skriva izgled stražnjeg dijela Octavije, što ukazuje promjene i ovog segmenta. No. čini se da će one biti manje nego one naprijed.

Poznato je da će se u unutrašnjosti naći novi infotainment ekran. Volkswagen Grupa radi na tome da njeni ekrani budu zastupljeniji u brendovima te dodaje više dugmadi, što se može očekivati i u slučaju Octavije.

Ispod haube se također ne očekuju velike promjene, međutim, Octavia će vjerovatno posuditi 1,0-litarski trocilindrični turbobenzivac sa 114 KS od osvježenog Kamiqa. Očekuje se i 1,5-litarski četverocilindrični motor koji razvija 148 KS, kao i asortiman 2,0-litarskih motora koji će pokretati i RS model visokih performansi.

Izvještaji govore i da Škoda razvija potpuno električnu verziju modela Octavia, no ona se očekuje u drugoj polovini desetljeća. Model će biti baziran na poznatoj MQB platformi, a ne na potpuno električnoj. Međutim, plug-in hibridna verzija automobila će ostati u ponudi.