Prodaja u novembru
14

Nissan za Evropu pripremio redizajnirani Juke

D. B.
Kompanija Nissan je za kupce na evropskom tržištu pripremila redizajnirani Juke.

Juke ima nešto drugačiji, ali prepoznatljiv izgled koji se ogleda prije sveg au velikim okruglim svjetlima te specifičnim blatobranima. Ipak, naprijed ima više simetrije gdje se rešetka hladnjaka lijepo uklapa s gornjim prednjim svjetlima.

Novi Juke je prostraniji u unutrašnjosti, a putnici na stražnjem sjedištu imaju 5,8 cm više prostora za noge te oko 1,1 cm više prostora za glavu. Zapremina prtljažnika iznosi 422 litra, što je za 20 posto više u odnosu na prethodnika. Dodatni prostor u unutrašnjosti je rezultat povećanja ukupnih dimenzija crossovera koji je sada dug 4.210 mm, visok 1.595 mm te širok 1.800 mm. Uprkos tome što je "porastao", Juke je lakši od prethodnika za 23 kg.

Transformacija u unutrašnjosti podrazumjeva plutajući 8-inčni ekran osjetljiv na dodir koji omogućava pristup novom NissanConnect infotainment sistemu koji podržava Apple CarPlay i Android Auto. Ova usluga omogućava vozaču da kontroliše niz funkcija vozila koristeći smartphone, a među njih spadaju zaključavanje vrata, paljenje svjetala, slanje navigacije u sistem automobila i slično. Juke je opremljen i brojnim pomoćnim i sigurnosnim sistemima uključujući sistem kočenja u hitnim situacijama, sistem održavanja vozila u traci, praćenje saobraćaja u mrtvom uglu, a tu je i Nissanov ProPilot autonomni sistem.

Redizajnirani kompaktni crossover pokreće 1,0-litarski trocilindrični turbobenzinac koji razvija 117 KS, a čija se snaga prenosi na prednje ili na sva četiri točka. U ponudi su tradicionalni 6-stepeni manuelni mjenjač i sedmostepeni automatski mjenjač.

Cijena još uvijek nije poznata, a prodaja počinje krajem novembra.

Vezani članci