Stiže zamjena za Cerato
0

Nastavak plimnog vala iz KIA-e

Sarajevo-x.com
Nakon pravog preporoda KIA-e koji je pokrenut novim modelima, gdje se prije svega misli na Cee'd i pro_cee'd, čelni ljudi i dizajneri ove marke su očito shvatili u čemu je bio trik za uspjeh, i logično sada se ne misle tako lako odreći formule koja je donijela uspjeh i veće tržišne udjele.

Iako je zvanično predstavljanje nove KIA-e Forte zakazano tek za kraj avgusta ove godine na domaćem terenu u Koreji, iz ove kompanije su ipak odlučili da prekrate neizvjesnot i objave samo prve fotografije bez preciziranih tehničkih podataka.
Forte bi trebao dodatno definisati i ojačati ponudu modela KIA-e, te ujedno zamjeniti relativno uspješni model Cerato.

Iako je Cerato slovio za praktičan i solidan automobil, jasno je da mu nedostaje osobnosti, a uz novi dizajn Forte će najviše novosti donijeti na tom polju. Uz dinamičan dizajn koji snažno podsjeća na trenutno vrlo traženi pro_ cee'd jasno je da je dizajn nove porodične limuzine zasnovan u potpunosti na odlično prihvaćenom Koup konceptu. Tačnije, prednji dio je skoro potpuno preslikan, pa se uz mnoštvo jasnih i oštrih linija ističu velika svjetla koja se stapaju u veliku masku. Zadržana je neobična i prepoznatljiva linija na prednjim blatobranima i koja ujedno ističe poklopac motora ali i automobilu daje mišićav izgled. Zahvaljujući klasičnom trovolumenskom obliku Forte posjeduje i dovoljnu dozu elegancije, dok je ukupan izgled odlično upotpunio zadnji dio sa poklopcem prtljažnika čiji je rub izvučen formirajući stopljeni spojler, dok velika stop svjetla i masivna odbojnik čine Forte vrlo ozbiljnim automobilom.

Nakon premijere na domaćem tržištu Forte u Evropu stiže u oktobru, i to na sajmu automboila u Parizu. Iako tehnički podaci niti bilo kakvi detaljniji podaci o novom modelu još uvijek nisu objavljeni, poznato je da će uz poznate benzince i dizelaše u ponudu doći i potpuno novi 1,6-litarski motor i značajno ojačani u unaprijeđeni 2,0-litarski benzinac.

Forte će u prodajne salone stići u prvoj polovini 2009. godine, dok se atraktivnija dvovratna verzija koja će, ustvari , oživjeti Koup koncept doći krajem iduće godine.