Samo 999 primjeraka
23

Mini John Cooper Works 1to6 Edition "slavi" ručni mjenjač

D. B.
Mini intenzivno najavljuje sljedeću generaciju svoje ponude, no očigledno ima vremena za još jedno specijalno izdanje odlazećeg portfolija.

Nakon što je potpuno električni kabriolet predstavljen ranije ove godine, Mini je entuzijastima ponudio brojčano ograničeni John Cooper Works baziran na trovratnom modelu. Snažnih hatchback se nudi samo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, što govori i sufiks "1to6". Bit će proizvedeno svega 999 primjeraka.

Model će javno debitovati ovog vikenda tokom utrke 24 sata Nurburgringa, lakiran je u Midnight crnu boju u kombinaciji s linijom na haubi, a posjeduje i sjajne crne 18-inčne felge te nosi oznaku "one of 999" na armaturnomoj ploči i šiberu kako bi se istakao njegov ekskluzivitet.

U unutrašnjosti su papučice od nehrđajućeg čelika, kao i specijalne oznake na patosnicama i pločicama na pragovima, dok se na C stubovima nalazi "1to6" oznaka. Prisutna je i na upravljaču te suvozačevoj strani armaturne ploče. Kontrast prave crveni detalji među kojima su kočiona kliješta.

Ispod haube nije bilo promjena, tu je i dalje 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 231 KS i 320 Nm obrtnog momenta, za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno 6,3 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 246 km/h.

Mini će prodavati John Cooper Works 1to6 Edition u Evropi, SAD-u, Kanadi i Meksiku od septembra, a planirana je proizvodnja 999 primjeraka.

Koliko je ovaj model značajan govori i činjenica da su u Miniju "99 posto sigurni" da je upravo ovo posljednji njihov model s papučicom kvačila.