Prilika za kolekcionare
1

Mercedes-Maybach S 680 Haute Voiture je specijalni model ograničen na 150 primjeraka

D. B.
(Foto: Klix.ba)
Otkako je Mercedes oživio brend Maybach 2015. godine prodao je više od 60.000 automobila širom svijeta. Od 2021. godine je mjesečno isporučivao oko 600 automobila, tako da se očekuje da će i novi ograničeni model vrlo brzo biti rasprodan.

Riječ je o specijalnom modelu pod nazivom Mercedes-Maybach S 680 Haute Voiture koji je baziran na modelu Maybach S680. Pokreće ga 6,0-litarski V12 motor, koji razvija 621 KS i 900 Nm obrtnog momenta te omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi.

Svaki automobil je lakiran u dva tona, godnji dio je u nautičko plavoj, a donji u ružičasto zlatnoj boji. Felge su također plave boje.

Mercedes je za unutrašnjost koristio visokokvalitetnu i modom inspirisanu tkaninu plave, ružičasto zlatne i zlatne boje, kao i kristalno bijelu kožu. Patosnice su napravljene od mohera i platna, a putnici će moći uživati u luksuznoj unutrašnjosti ispijajući šampanjac.

MBUX sistem je doživio modni preobražaj uključujući blistave svjetlucave oblake i "dvanaest različitih avatara" koji su "elegantno odjeveni". Uz automobil kao poklon dolazi i ručno napravljena kutija.

"Ograničena serija od 150 jedinica specijalnog izdanja odražava filozofiju našeg brenda da povremeno ponudimo aspirativne kolekcionarske primjerke", izjavio je šef Mercedesovog dizajna Gordon Wagener.

Koliko će Mercedes-Maybach S 680 Haute Voiture koštati, zasad nije poznato.