27 tipki manje
55

Mercedes-Benz pokazao unutrašnjost nove S-Klase

E. Z.
Mercedes-Benz je napokon počeo sa zvaničnim otkrivanjem nove generacije S-Klase koja po svemu sudeći neće imati ništa zajedničko sa prethodnikom. Prvi serijal fotografija i videa otkriva unutrašnjost i kokpit koji su nešto potpuno nov čak i za jedan Mercedes-Benz.

Ono što smo mogli vidjeti u prvom dijelu serijala kojim Mercedes-Benz putem online platformi uvodi novu S-Klasu je prije svega potpuno iznova zamišljena i dizajnirana putnička kabinu koja praktično nema ništa zajedničko s prethodnim modelom. Najbolji primjer toga je činjenica da se broj mehaničkih tipki i prekidača smanjio za nevjerojatnih 27 u odnosu na odlazeću S-Klasu.

Dok su funkcije svjetala i brisača stakla dostupni na staromodan način, većina ostalih funkcija može se aktivirati dodirom, prelaskom prstom, glasom ili rukom. Što se tiče postavki klimatske kontrole, Mercedes kaže da su postavljene na donji dio centralnog ekrana kako bi se omogućio brzi pristup bez potrebe za navigacijom kroz više podmenija.

U novoj S-klasi bit će dostupno do pet velikih ekrana i to potpuno digitalni instrumenti, sistem za zabavu na centralnoj konzoli sa 12,8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir i čak tri ekrana za putnike nazad. OLED tehnologija biće dostupna za oštriju grafiku s prirodnijim bojama, koja pritom troši 30 odsto manje energije od uobičajenog LCD-a.

Još jedna novost koju donosi S-Klasa generacije W223 je opcijski head-up ekran s podrškom za proširenu stvarnost (AR) za navigaciju kao i sistemima pomoći u vožnji. Dostupan je i obični HUD, dok je naprednija varijanta dostupna kao opcija za ljubitelje novih i naprednijih tehnologija. Verzija sa omogućenom AR opcijom ima široke uglove projekcije zahvaljujući čemu izgleda da se slika pojavljuje na udaljenosti od 10 metara od automobila. Ovo veliko područje ekrana ekvivalentno je 77-inčnom monitoru i koristi tehnologije koje su također implementirane u kino dvoranama.

Iako na prvi pogled ekran sa instrumentima izgleda poznato, digitalni instrumenti su ovdje dostupnu u četiri stila i tri načina prikaza trodimenzionalne raznolikosti bez potrebe za nošenjem 3D naočala.

Pored ekrana i HUD-a, nova S-klasa pohvalit će se naprednijim glasovnim asistentom s podrškom za 27 jezika i boljim razumijevanjem onoga što putnici govore. Čak i oni koji sjede pozadi mogu to koristiti uz pomoć nekoliko mikrofona koji takođe pomažu MBUX-u da shvati iz kojeg sjedišta dolazi glas. Možete čak koristiti i glasovnu kontrolu da biste promijenili postavke grijanih i masirajućih sjedala kao alternativu korištenju kontrola na vratima ili virtualnih tipki ugrađenih u veliki ekran.

Ovo je tek prvi dio trodijelne teaser kampanje za novu S-klasu uoči njene potpune svjetske premijere u septembru. Druga epizoda emitirat će se 29. jula i pružit će detalje o sigurnosti i udobnosti, dok će se treća i posljednja epizoda, 12. augusta, fokusirati na luksuzni interijer.