Historija motosporta
4

Maserati obilježava 95 godina utrkivanja specijalnim modelima Levante i Ghibli

D. B.
Kompanija Maseratti proslavlja 95. godišnjicu od svog debija u utrkama te je predstavila specijalna izdanja modela Levante i Ghibli.

Osnivač kompanije Alfieri Maserati je 25. aprila 1923. godine pobijedio na utrci Targa Florio u klasi 1500cc vozeći Tipo 26, prvi trkaći automobil koji je nosio Maseratijev logotip. Ta pobjeda je napravila put ka Maseratijevoj bogatoj motosport historiji koja će uskoro biti nastavljena nakon nekoliko godina pauze i to zahvaljujući superautomobilu MC20.

Kako bi proslavio 95 godina u motorsportu, Maserati je predstavio Ghibli i Levante s F Tributo paketom opreme. Automobili su dostupni u Rosso Tributo crvenoj i Azzurro Tributo plavoj boji,

Žuta kočiona kliješta i žuti detalj na felgama odaju počast trkaćem automobilu 250F koji je Juan Manuel Fangio vozio na Maseratijevom debiju u Formuli 1 1954. godine, a slična šema boja je iskorištena i u unutrašnjosti.

Levante F Tributo je dobio 21-inčne Anteo sjajne crne boje, dok je Ghibli na setu 21-inčnih Titano felgi. Crne oznake su na lukovima točkova, a na C stubovima je Maseratijev logotip.

Cijene još uvijek nisu poznate.