Dobio "zeleno svjetlo"
5

Mali crossover Hyundai Bayon stiže u Evropu

D. B.
Mali Hyundaijev crossover o kojem se pričalo prije nekoliko godina dobio je "zeleno svjetlo" za dolazak u Evropu.

Radi se o malom crossoveru koji će svoje mjesto naći ispod modela Kona, a Hyundai je sada objavio i prvi teaser modela iz B-segmenta koji će nositi ime Bayon.

Hyundai još uvijek u tajnosti čuva detalje o crossoveru, a otkriveno je da ime potiče od grada Bayonnea koji se nalazi na jugozapadu Francuske. Dodatne informacije će biti objavljene uskoro, a postoji šansa da će mali crossover biti mehanički blizak s mdoelom i20. To bi zapravo mogla biti zamjena za i20 Active, subkompaktni hatchback koji je Hyundai nudio u Evropi uz prethodnu generaciju superminija.

Crossover će biti dug 4.205 mm, što znači da će biti manji od modela i20, ali će imati širi trag točkova. Također, nudit će se isključivo s prednjim pogonom i benzinskim motorom.

Hyundai i20 je dostupan sa 1,2-litarskim četverocilindričnim motorom koji razvija 83 KS, dok se trocilindrični turbobenzinac može dobiti sa 99 i 118 KS te blagom hibridnom tehnologijom. Ovisno o odabiru motora, mali hatchback dolazi sa 6-stepenim manuelnim i sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom. Ostaje da se vidi da li će atmosferski motor biti ponuđen u Bayonu ili će Hyundai izabrati isključivo turbobenzinski motor.

Dizajn crossovera je također misterija, a teaser najavljuje da sus tražna svjetla značajno drugačija u odnosu na ona koja ima i20. LED potpis je u obliku bumeranga, a primjetna je i široka crvena linija na vratima prtljažnika kao i kod modela i20.

Hyundai Bayon se u Evropi očekuje u prvoj polovini 2021. godine po cijeni nižoj u odnosu na cijenu za model Kona.

Vezani članci