Početak novog poglavlja
27

Lotus predstavio svoj prvi SUV Eletre, u prodaji od naredne godine

E. L.
Zasnovan na Lotusovoj EPA (Electric Premium Architecture) platformi, elektropokretan SUV Eletre u premijernoj predprodukcijskoj verziji pokreće nešto više od 600 konjskih snaga.

Odavno najavljen SUV iz Lotusovih odaja konačno je stigao, a u britanskoj automobilskoj kompaniji u kojoj decenijama insistiraju na što povoljnijem omjeru masa/snaga spomenuli su da će i električni Eletre zadržati duh automobila čiji je otac legendarni Colin Chapman.

Za sada se zna da će Eletre pokretati dva elektromotora koji će kombinovano proizvoditi nešto više od 600 konjskih snaga, a prvi Lotusov SUV s integralnim pogonom i adaptivnim zračnim ovjesom od 0 do 100 km/h stiže za manje od tri sekunde i razvija 260 km/h.

Podaci o masi nisu otkriveni, ali je otkriveno da baterije čiji kapacitet iznosi oko 100 kWh s jednim punjenjem osiguravaju prelazak oko 600 kilometara (prema WLTP normama), a punjenje na brzim punjačima za 20 minuta osigurava 400 kilometara.

S izgledom karoserije koja nekolicinom detalja podsjeća na dvosjed Emira, Lotus će Eletre praviti u svojim novim kineskim proizvodnim pogonima u Wuhanu, a prve isporuke kupcima u Kini i Evropi planirane su u prvoj polovini 2023. godine.