Noviteti
45

Klix.ba na sajmu automobila u Frankfurtu: 219 premijera i naglasak na povezivosti

Piše: Kemal Orman
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)
Par dana prije nego sajam automobila u Frankfurtu otvori svoja vrata posjetiocima iskoristili smo priliku da se na zvaničnim novinarskim danima upoznamo sa svim novitetima. Klix.ba vam danas i sutra donosi ekskluzivne fotografije i informacije sa najvećeg sajma automobila na svijetu.

Sajam automobila u Frankfurtu kao jedna od najvažnijih svjetskih izložbi autoindustrije i svih noviteta koje ona donosi ove godine je otvorio svoja vrata po 66. put. Tačno 1.103 izlagača iz 39 zemalja ove godine u Frankfurt donijelo je zavidan broj noviteta, a kako se moglo i očekivati naglasak je na novim tehnologijama. Ove godine u Frankfurtu premijeru će imati 219 noviteta.

Električni i hibridni automobili postali su definitivno obavezan i sastavni dio ponude skoro svake marke, a ono što svakako plijeni pažnju je činjenica da i skupi i oni jeftiniji automobili obiluju multimedijalnom tehnologijom i mogućnostima povezivosti uređaja i tehnologija, pa je teško vidjeti auto na ovogodišnjem IAA bez velikog ekrana osjetljivog na dodir u kokpitu koji nudi veliki broj aplikacija i mogućnosti.

Uz veliki broj premijera istaklo se nekoliko posebno važnih premijera, a koje bi trebale najaviti i moguće promjene na tržištu. Tako su prvog novinarskog dana apsolutne zvijezde sajma bili novi Renault Megane, novi Volkswagen Tiguan, Alfa Romeo Giulia i nova BMW Serija 7. Sve su to odreda potpuno različiti automobili ali donose novosti i inovacije koje bi trebale promjeniti "pravila igre" u njihovim segmentima.

Uskoro donosimo detaljan pregled svih važnijih noviteta koji su predstavljeni sa sajmu IAA Frankfurt 2015.