Bh. premijera
19

KIA XCeed predstavljena na tržištu BiH: Kompaktni crossover velikih ambicija

E. Z.
(Foto: Klix.ba)
KIA je danas zvaničnom premijerom na Trebeviću u ugodnom ambijentu hotela Pino Nature na tržište Bosne i Hercegovine uvela novi kompaktni crossover XCeed. Nastao na osnovama modela Ceed spaja prednosti SUV i kompaktnih modela, a prvi odziv tržišta je više nego dobar.

KIA je XCeed zamislila kao sportsku alternativu tradicionalnim SUV-ovima, pa tako XCeed zvanično nosi oznaku CUV ili crossover utility vehicle. Tako ovaj novi CUV nudi dovoljno prostora za putnike i prtljag ali ujedno privlači vozače svojim dinamičnim voznim osobinama ali i udobnom i sigurnom vožnjom. Za razliku od klasičnog kompakta pruža bolji pogled na cestu zahvaljujući povišenom ovjesu, a tu je i dodatna sloboda za lagane silaske sa asfalta.

Kia XCeed zahvaljujući nizu naprednih sistema za sigurnost, povezanost i zabavu vrlo lako spada u društvo najsavremenijih automobila u CUV klasi. Izgledom se XCeed od ostalih modela iz porodice jasno ističe posebnim detaljima. Naprijed je tako izražena SUV maska u koju se zanimljivo uklapaju jedinstvena LED svjetla u obliku slova Z-oblika, LED prednja svjetla u obliku kocki leda sa standardnim svjetlima za maglu. Nazad se ističu prepoznatljiva tanka LED svjetla koja iističu širinu i mišićavost zadnjih blatobrana. U profilu XCeed je također poseban, pa se relativno dugački poklopac motora elegantno stapa sa A nosačima krova, dok zaobljeni zadnji dio sa masivnom hromiranom lajsnom na C nosaču krova ističe kompaktnost. Međuosovinsko rastojanje ostalo je isto kao i kod ostalih modela u Ceed porodici sa 2.650 mm, s tim da su i prednji i zadnji prevjesi produženi, i to za 25 mm sprijeda i 60 mm nazad.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Povišena karoserija također otkriva SUV gene, ali ističe i robusno dizajnirane detalje koji se jasno oslanjaju na dizajn drugih SUV modela kod Kije. Tako je Kia XCeed od podignuta 174 mm u slučaju kada se vozi na 16-inčnim točkovima ili 184 mm na 18-inčnim točkovima. To je povećanje od 42 mm u odnosu na obični Ceed, te će biti dovoljno za poneki izlet nedaleko od asfalta.

Novi XCeed nudit će se u izboru od 12 boja karoserije, s živahnom novom Quantum Yellow nijansom koja je jedinstvena samo za ovaj CUV unutar Ceed porodice.

Iznutra, Kia XCeed preuzima savremenu arhitekturu kabine od svoje ostale Ceed braće gdje se ističe ugodno oblikovana središnja konzola koja je blago okrenuta prema vozaču. Jasno, zbog drugačijeg oblika karoserije i povišenog ovjesa vozač u XCeedu ima drugačiju poziciju sjedenja koja nudi bolju preglednost.

Ekran infotainment sistema koji je osjetljiv na dodir dominira na vrhu centralne konzole i ovdje, dok dio ispod ekrana nudi vrlo praktične kontrole glasnoće, grijanja i ventilacije koje su taktilne i vrlo lake za korištenje u vožnji. Ovo riješenje izvedeno je vrlo ergonomski i funkcionalno tako da vozači mogu koristiti sistem bez skidanja pogleda s ceste duže nego što je potrebno.

Kia XCeed je među prvim automobilima u Evropi koji je ponudio inovativni telematički sistem UVO Connect, dizajniran za uvođenje vožnje u digitalno doba. UVO Connect povezuje vozače sa svijetom oko sebe pružajući vrijedne informacije putem ekrana osjetljivog na dodir u automobilu ali i na njihovom pametnom telefonu. Uz Kia Live usluge i opcijski TFT LCD ekran dijagonale 10,25 inča, sistem koristi vlastitu eSIM karticu za pribavljanje i ažuriranje podataka uživo tokom vožnje. To uključuje podatke o saobraćaju uživo, vremenske prognoze, tačke interesa i detalje o dostupnim parkinzima na ulici ili van ulice (uključujući cijenu, lokaciju i dostupnost parkinga). Drugi element UVO Connect sistema su dijagnostički podaci o automobilu kao i o putovanjima što omogućava vozačima da pošalju rutu putovanja u svoj automobil prije samog dolaska u auto i početka puta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Opcijski 10,25-inčni navigacijski sistem sa ekranom osjetljivim na dodir standardno sadrži Bluetooth višestruko povezivanje, omogućavajući putnicima da odjednom povežu dva mobilna uređaja, kao i Apple CarPlay i Android Auto aplikacije.

Unutrašnjost je kod XCeeda istaknuta materijalima ugodnim na dodir, sa satenskom hromiranom letvicom armaturne ploče koja čini da se ovaj model razlikuje od ostalih.

KIA XCeed je i u vožnji drugačija od ostalih Ceed modela. Uprkos povećanoj visini XCeed se vozi dinamičnije nego tipični porodični SUV zbog svog posebno prilagođenog ovjesa, kompaktnijih vanjskih dimenzija, nižeg težišta i smanjene ukupne mase.

Dinamički, najveća novost koju XCeed donosi su hidraulični odbojnici na ovjesu koji se nalaze na prednjoj osovini svakog XCeeda. Ovi gumeni odbojnici unutar samog amortizera pomažu rafiniranom upijanju neravnina na lošem putu. Ovjes XCeeda je dizajniran da apsorbuje čak i velike udare ovjesa s glatkim i progresivnim odzivom, sprečavajući poskakivanje na lošim cestama. Također, ovo doprinosi fleksibilnijem upravljanju i poboljšanju sveukupne kontrole, smanjujući i buku ovjesa.

Kia XCeed dolazi u ponudi sa nizom modernih motora. U ponudi su tri benzinska motora s direktnim ubrizgavanjem (T-GDi). Trocilindrični 1.0-litarski T-GDi motor proizvodi 120 KS i 172 Nm okretnog momenta, dok četverocilindrični 1,4-litarski T-GDi motor proizvodi 140 KS i 242 Nm. Dostupan je i snažni 1,6-litarski T-GDi motor koji se nalazi u modelima Ceed GT i ProCeed GT, kao najmoćniji u ponudi XCeeda. Sa 204 KS i 265 Nm okretnog momenta ovako pokretan XCeed jasno ulazi u teritoriju sportskih performansi.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kia XCeed je također dostupan s izborom dva Smartstream motora koji su najčišći dizelaši koje je KIA ikada proizvela. Jasno ovi motori su i najštedljiviji izbor, a 1.6-litarski Smartstream motor nudi se sa 115 ili 136 KS.

Osim 1,0-litarskog T-GDi, svi motori se mogu upariti s izborom ručnih šestostepenih ili sedmostepenih automatskih mjenjača s dvostrukim kvačilom. 1,0-litarski motor uparen je sa šestostepenim ručnim mjenjačem. Sistem Stop & Go standardno se postavlja na sve modele.

Kao i drugi modeli Kije, biže ponuđen i elektrificirani pogonski sklop s niskom emisijom štetnih gasova, uključujući 48V blagi hibrid i plug-in hibridne opcije, a koji će biti dostupni u XCeedu početkom 2020. godine.

Urbani crosover Kia XCeed proizvodi se u Kijinom evropskom proizvodnom pogonu u Žilini u Slovačkoj, rame iuz rame sa kompaktnim Ceedom, karavanskim Ceed Sportswagonom i novim ProCeed Shooting brake modelom. Novi XCeed je od danas i zvanično dostupan na našem tržištu, gdje je osnovni model dostupan od 34.990 KM, te jasno dolazi s Kijinom prepoznatljivom 7-godišnjom garancijom, dok je u istom tom trajanju omoguženo besplatno održavanje UVO sistema. U narednoj godini KIA u Bosni i Hercegovini planira prodati između 50 i 70 primjeraka novog XCeeda, te će uz standardni Ceed i Sportage biti okosnica prodaje ove marke kod nas.