"Ostvarenje bh. sna"
20

Hyundai i Kia osmislili inovativne zimske gume sa integrisanim lancima za snijeg

A. M.
Ilustracija: Hyundai
Ilustracija: Hyundai
Grupacija Hyundai-Kia predstavila je novu inovaciju koja bi se mogla pojaviti na novim automobilima u bliskoj budućnosti. To su točkovi sa integrisanim posebnim lancima za zimsku upotrebu koji se jednostavno aktiviraju preko električnog mehanizma.

Hyundai i Kia upravo su predstavili rješenje koje obećava revoluciju u zimskim gumama. Konkretno, južnokorejska grupa je otkrila novu tehnologiju koja omogućava integraciju zimskih lanaca direktno u točkove i koji rade preko jednostavnog električnog mehanizma.

Lanci se aktiviraju ili deaktiviraju pomoću posebnih modula koji pamte oblik točkova uvlačeći se unutar felge i same gume. Kada se prenosi električni signal, moduli guraju lance iznad površine gaznog sloja gume ili ga uvlače unutar točka. Možda i nisu baš klasični lanci, jer moduli nisu povezeni, ali najvažnije da obavaljaju istu funkciju.

U poređenju sa običnim, ovi inovativni točkovi koji sadrže lance sastoje se od posebnog sklopa sa radijalnim žljebovima isprekidanim u pravilnim intervalima. Drugim riječima, gledajući točak s boka, cijeli sklop izgleda kao pizza izrezana na komade.

Tokom normalne vožnje, lanci su skriveni u gumama u obliku slova L, tako da ne smetaju gaznoj površini gume. Kada se ova funkcija aktivira, felga se vraća u svoj prvobitni profil, a lanci se izvlače iz felge na vrh gume kako bi se omogućilo bolje prijanjanje na snijegu.

Na kraju, s ovim mehanizmom vozači će moći lakše prepoznati istrošenost guma na osnovu toga koliko su lanci vidljivi kada su u stanju ''mirovanja''. Nova tehnologija je na čekanju za patent u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama.

Hyundai-Kia grupa izrazila je želju za masovnom proizvodnjom takvih točkova koje bi ugrađivali u svoje buduće modele automobila nakon sljedećeg koraka tehnološkog razvoja, testova izdržljivosti i performansi i pregleda propisa.

Vezani članci