Ford Focus X Road
0

Karavan za piknik u prirodi

Sarajevo-x.com
Prateći trenutne trendove Ford je odlučio proširiti svoju ponudu i Focusa učiniti primamljivijim značajno širem krugu ljudi tako što su predstavili „offroad“ verziju, koja je namjenjena manjim izazovima izvan asfaltiranih cesta.

Baš kao što i većina proizvođača sve ćešće u ponudu uvodi posebne verzije već popularnih modela tako je i Ford spoznao da se ne treba odreći tog dijela tržišnog kolača, te im nije trebalo dugo da Focusa u karavanskoj verziji pripreme po već isprobanom receptu.

Naime, prije svega treba istaći da ovakvi automobili ne spadaju među prave terence sa kojima se treba upuštati u safari avanture, ali definitivno je riječ o vrlo praktičnim automobilima koji neće posustati niti pred zahtjevnim makadamom ili zemljanim putem. Također, kao i većina konkurenata ni Focus X Road neće nuditi pogon na sve točkove, već će trikovima kao što su povišena podnica i posebna ojačanja karoserije obezbjediti lagodniju vožnju na težim terenima.

Tako se karakter ovog Focusa ističe i na prvi pogled, prije svega zahvaljujući masivnim plastičnim ojačanjima koja se pružaju oko cijelog automobila i tako direktno štite najisturenije dijelove karoserije. Podrazumjevaju se i aluminijska ojačanja na prednjem i zadnjem pregibu koja će uspješno zaštititi podnicu automobila, a ujedno neće ni drastično povećati ukupnu masu automobila.

Za osnovu Focusa X Road uzet je standardni Focus sa izuzetno bogatim Titanium paketom opreme, što uz izuzetno raskošnu unutrašnjost podrazumjeva i atraktivne 17-inčne naplatke od lake legure.

Također, X Road će se isticati i po posebnoj srebrnoj boji, ali i praktičnim krovnim nosačima koji su također u mat crnoj boji kako bi se bolje uklopili sa novom zaštitom karoserije. Već je poznato da će Focus X Road, barem u početku, biti dostupan sa samo jednim motorom, i to poznatim 1,8 Flexfuel motorom snage 125 KS, a početna cijena bi se trebala kretati oko 26.500 eura.