Najnapredniji model
10

Infiniti predstavio novi QX50

Klix.ba
U Nissanovoj luksuznoj filijali tvrde da je novi QX50 njihov najnapredniji model do sada.

Među nekolicinom noviteta koji će se predstaviti na Sajmu automobila u Los Angelesu bit će i Infiniti QX50 za koji u japanskoj automobilskoj kompaniji kažu da je njihov najnapredniji produkcijski automobil do sada.

Infiniti QX50 ispod prednjeg poklopca krije dvolitarski četverocilindarski turbo benzinski motor s kojim stiže varijabilni stepen kompresije, a s tehničkim rješenjem koje je Infiniti preliminarno najavio prošle godine obrtni moment benzinskog motora izjednačen je momentu koji nudi komparativna turbodizelska verzija.

272 KS i 380 Nm najvećeg obrtnog momenta dovoljno je da QX50 od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,3 sekundi i razvije 230 km/h. Prijenos snage na prednje ili sva četiri točka obavlja se preko CVT mjenjača, a prosječna potrošnja goriva snižena je 35 posto u odnosu na dosadašnji V6 motor.

Novi QX50 čija dužina iznosi 4.693 milimetra nastao je na potpuno novoj platformi koja je 23 posto čvršća u odnosu na prethodnu, a istovremeno nudi više prostora za putnike i veću zapreminu prtljažnika. Prvi primjerci u prodajne salone stižu početkom naredne godine.