Akcent na karbonu
2

Honda predstavila paket opcione opreme za novi Civic Type R

E. L.
Među opcionom opremom koju će Honda nuditi uz novi CTR posebno se ističe zadnji spojler koji je napravljen od karbona.

U poznatoj tuning kompaniji Mugen koja je decenijama vezana uz Hondine automobile vjerovatno će uskoro predstaviti svoju kreaciju na temu novog Civica Type R. Do tada, u Hondi su već predstavili paket opcione opreme s kojim će CTR biti još atraktivniji, ali i nešto lakši od standardne verzije.

Posmatrano izvana, novi Civic Type R dobio je fiksni zadnji spojler koji je u ovom slučaju napravljen od karbona, što je skinulo jedan kilogram od mase automobila, a tu su i kućišta retrovizora čija je crvena boja sada ista kao boja na kočnim čeljustima, poklopcu centralne rupe na felgama i amblemima Honde. Među opcionom opremom je i nevidljiva folija koja štiti lak karoserije.

Za još više crvenila u kabini, u kojoj dominiraju crvena prednja sjedišta, aluminijska glava ručice mjenjača može biti obložena crvenom kožom, a dijelovi centralne konzole i obloga vrata obloženi su karbonom. Tu je i podloga za bežično punjenje mobitela.

Dok čekamo da Honda otkrije tehničke podatke o unaprijeđenom dvolitarskom četverocilindarskom turbobenzinskom motoru koji pokreće (i) novi CTR, prema posljednjim nezvaničnim informacijama budući vlasnici mogu računati na 330 KS i 420 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 10 „konja“ i 20 Nm više od potencijala motora iz prethodne generacije. Za distribuciju snage na prednju osovinu zadužen je unaprijeđen 6-stepeni ručni mjenjač.