Noviteti
195

Futuristički Mercedesov model bez vozača: Putnici mogu okrenuti leđa cesti

Klix.ba
Mercedes-Benz je protekle sedmice na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio prototip automobila bez vozača, a F 015 je nevjerovatan i po tome što putnici mogu izabrati hoće li prema cesti okrenuti svoje lice ili leđa.

Futuristički model koji "sam vozi" ima četiri rotirajuća sjedišta koja možete okrenuti kada želite razgovarati "licem u lice". Autonomna vožnja je opcionalna, a ukoliko odlučite preći na manuelne operacije, sjedišta se okreću u smjeru koji zahtjeva takav vid vožnje.

Ova aerodinamična limuzina s motom "Luxury in Motion" duga je 5,22 metra, široka 2,02, a visoka 1,52 m. Ima međuosovinski razmak od 3,61 metar. Vrata mu se otvaraju pod uglom od 90 stepeni, a koristi plug-in hibridni pogon sa vodikovim gorivim ćelijama i dva elektromotora ukupne snage 268 KS.

Ubrzanje do 100 km/h moguće je za 6,7 sekundi, dok mu je najveća brzina ograničena na 200 km/h.

Na sajmu u Las Vegasu iz Mercedes-Benza su poručili da će autonomna vožnja promijeniti društvo u kojem živimo, te da su automobili promijenili svrhu, odnosno da više ne predstavljaju samo prevozno sredstvo, nego i mobilni životni prostor.