Podsjetnik na legendu
15

Ford GT Alan Mann Heritage Edition odaje počast GT-1 prototipu iz 1966. godine

D. B.
Kompanija Ford je za sajam u Chicagu pripremila specijalno izdanje modela GT, koje služi kao važan podsjetnik na slavnu historiju.

Ford je na utrci 24 sata Le Mansa 1966. godine pobijedio Ferrari i to je jedna od najvećih automobilskih priča u historiji, no trostruki podij nije stigao preko noći za ovu kompaniju. Program GT40 je prošao nekoliko promjena prije nego je nastala dobitnička Mk II kombinacija. Diio svega je bio prepoznatvljivi crveno-zlatni GT40 Mk I iz Alan Mann Racinga pod nazivom AM GT-1, koji je poslužio kao inspiracija za specijalnu verziju najnovijeg Forda GT.

Zvanično, riječ je o Fordu GT Alan Mann Heritage Edition, koji će biti javno predstavljen na Sajmu automobila u Chicau ove godine. Lakiran je u crvenu boju sa zlatnim i bijelim grafikama, uključujući zlatne linije preko cijele karoserije te krugove s bojem 16. Taj broj jej korišten i kada se originalni automobil koristio za utrku 1966. godine. Jedna karakteristika koja nije bila dio starog modela GT40 jeste karbon, no on je itekako prisutan u slučaju nove specijalne verzije, od felgi, pragova, stražnjeg difuzora, retrovizoora i prednjeg splitera pa do ventilacijskih otvora na poklopcu motora.

U unutrašnjosti su također pristuni crveni i zlatni detalji, a prije svega je riječ o ukrasnom koncu. Lopatice za promjenu stepena priejnosa savršeno se slažu s crvenom karoserijom, a zlatni detalji na armaturnoj ploči unose život u tamnu kombinaciju kože, Alcantare i karbona. Broj 16 je vidljiv i na panelima vrata, a zlatna boja krasi i sigurnosne pojaseve.

AM GT-1 Prototype je koristio manji V8 motor te je bio jedini GT40 sa aluminijskom karoserijom. Samo su dva proizvedena, ali će Ford proizvesti više od dva primjerka specijalnog modela Alan Mann Heritage Edition. Tačan broj nije poznat, ali s obzirom na to da je ovo posljednja godina Forda GT, vjerovatno će biti riječ o veoma rijetkoj mašini.

Ford GT Alan Mann Heritage Edition će dijeliti scenu s prototipom AM GT-1 iz 1966. godine na Sajmu automobila u Chicagu, koji počinje 12. februara.