Noviteti
0

Ford Focus Vignale

Sarajevo-X
Na već otvorenom Paris Motor Show-u 2004 Ford je posjetioce iznenadio premijerom atraktivnog koncept vozila Focus Vignale, koji će očito poslužiti kao osnova za serijsku coupe-cabriolet verziju novog Focusa.

Već na prvi pogled jasna je namjena ovog vozila, a raduje činjenica da je i Ford odlučio zakoračiti u tržište kompaktniih kabrioleta gdje Renault i Peugeot već odavno bilježe dobre rezulatate. Koncepcija Focusa Vignale je identična onoj na Meganeu CC ili 307-ici CC. Naime na pritisak dugmeta dinamični coupe plijeni metamorfozom u atraktivni kabriolet koji teoretski pruža smještaj za četiri osobe. U slučaju Focusa Vignale pri spuštanju krova se ističe mnoštvo detalja, koji vjerovatno neće zaživjeti u seriji, ali su ipak ugodni za oko.

Prije svega raduje odlična kombinacija boja u unutrašnjosti i upotreba vrhunskih materijala, a jedan od detalja koje je teško ne primjetiti je ručka za otvaranje vrata koja je stilizovana u duhu prošlih vremena, a u skoro istom obliku se mogla naći i na spyderima iz '60-ih godina koje je dizajnirao Alfredo Vignale, po kojem je ovaj koncept i dobio ime. Naravno u suprotnosti na originalne ručke iz tih godina, ove na Focusu omogućavaju da na jednostavan dodir prsta pokrenete mehanizam vrata i otvorite ih sa lakoćom. Na vanjskom izgledu je očita pripadnost Focusovoj porodici, ali sve sličnosti prestaju u podnožju A nosača karoserije, koji je sada znatno položeniji i čini prvi korak u tečnoj liniji krova koja se odlično stapa za zadnjim dijelom.

Detalji na eksterijeru su naglašeni i upotrebom poliranog aluminija, a efektno riješenje predstavlja i tanka aluminijska lajsna koja se proteže cijelom dužinom u donjem dijelu automobila, što znatno doprinosi eleganciji i rafiniranosti. Interesantno, i očito vrlo promišljeno, riješenje boja stakala koja su tonirana u plavo-zelenoj boji što prilikom podizanja krova i svih stakala doprinosi monolitnom izgledu. Potpuna novost na vanjskom izgledu, naravno pored sklopivog krova, je zadnji svjetlosni sklop koji je možda malo netipičan za Ford, ali se u ovom slučaju odlično uklopio u linije Vignalea.

Pored svega za potpun utisak su zadužene višekrake felge promjera 20 inča, koje su zahvaljujući završnoj obradi u potpunom skladu sa ostalim aluminijskim detaljima na karoseriji. Uz sve predočeno očito je da je Ford sa ovim konceptom postigao ono što je htio, te odlično najavio coupe-cabrio verziju novog Focusa u isto vrijeme ispitujući reakcije širokog spektra potencijalnih kupaca.

E.Z.