Mali automobili postaju hit
0

Ford Fiesta od 2010. u SAD-u

Sarajevo-x.com
Ford Fiesta će se nakon toliko godina postojanja naći na američkom tržištu, s tim da je tim ovog ovalnog ljepotana, morao biti spreman na promjenu strategije i prilagođavanje SAD-u, kao najvećem tržištu automobila na svijetu.

Ford Fiesta se pokazala veoma uspješnim malim autom gdje god se prodavala. Ford je prodao 12 miliona Fiesta tokom godina svog postojanja. Samo ove godine, je prodato više od pola miliona novih Ford Fiesti u Evropi i Aziji. Ovo auto je apsolutni hit, uprkos činjenici da Fiesta nije bila na prodaju na najvećem tržištu automobila, onom u SAD-u. Međutim, sve će se promjeniti u proljeće 2010. godine kada Fiesta stiže na američki kontinent.

Ford fokusira svoje napore na tržište malih automobila u SAD-u, i to čini se u pravom trenutku, kao naknadu za vozila B kategorije. Ford bi zaista želio da nas uvjeri u svoju pronicljivost u pogledu odluke da se Fiesta udomi i na američkom tržištu. Ali to nije tako.

Fiesta, orginalno nije bila predviđena za SAD. Ali cijena goriva od 4 dolara i noviji interes za prevozna sredstva koja će biti prijateljski nastrojena prema okolini, natjerali su kompaniju Ford da ponovo razmisli o svojoj strategiji. Tim zadužen za ovog ljepotana, morao je ponovo da pravi nacrte, kako bi ovo malo i praktično auto bilo spremno za američko tržište. Rezultat je bila Fiesta koja ima samo 60% dijelova sličnih svojoj evropskoj izvedbi.