Nakon 47 godina
1

Konačni kraj za Ford Fiestu u petak 7. jula

Klix.ba
Ford je službeno potvrdio da će posljednji primjerak kultne Fieste biti proizveden u petak 7. jula. Uspješni subkompaktni model i dugogodišnji besteller u klasi bit će umirovljen nakon proizvodnje koja je trajala 47 godina.
Prošle godine Ford je nakon 29 godina iz proizvodnje povukao model Mondeo, a samo godinu dana kasnije stigao je kraj još jedne ere i to za Fiestu koja je na tržištu trajala skoro pet decenija.

Za samo nekoliko dana svjedočit ćemo službenom završetku proizvodnje Ford Fieste, vrlo uspješnog subkompaktnog modela Plavog ovala. U objavi koju je plasirao britanski Autocar, Ford je službeno potvrdio da će 7. juli biti posljednji dan u životu Fieste. Za obilježavanje završetka proizvodnje nakon 47 uspješnih godina, Ford je odlučio da će posljednja dva primjerka Fieste ostati će u njihovom vlasništvu. Jedan od primjeraka ostat će u historijskoj kolekciji modela marke u Kölnu u Njemačkoj, a drugi će primjerak također biti namijenjen za takvu kolekciju u Velikoj Britaniji.

Ford Fiesta je prvi put lansirana 1976. godine. Od tada je subkompaktni model prošao kroz čak 8 generacija i cijelo to vrijeme bio je među najtraženijim i najprodavanijim automobilima u Evropi, a Ford je proizveo više od 18 miliona jedinica. U Velikoj Britaniji, naprimjer, Ford Fiesta bila je najprodavaniji automobil između 2009. i 2020. godine.

Nažalost, pandemija COVID-19 teško je pogodila pristupačne modele zbog problema s opskrbnim lancem. S druge strane, Ford Fiesta se već neko vrijeme postepeno gasi kako bi se napravilo mjesto za novi Explorer Electric, koji će se proizvoditi takođe u tvornici u Kölnu. Istovremeno, u Fordovoj gami od ''starih'' modela ostat će jedino Focus, čiji kraj proizodnje je najavljen za 2025.