Domet 482 kilometra
11

Fisker predstavio električni crossover Ocean

D. B.
Američko-danski dizajner Henrik Fisker je o svom električnom crossoveru pisao na Twitteru, a sada je napokon predstavljen.

Električni crossover Fisker Ocean je debitovao u Los Angelesu, a iz kompanije tvrde da njegov domet iznosi 482 km s jednim punjenjem baterije. Prodaja će početi 2021. godine, a crossover će koštati 37.499 dolara.

Ocean koristi bateriju snage 80 kWh, a od 0 do 100 km/h bi trebao ubrzavati za oko tri seknunde. Kupci će moći izabrati konfiguracije s pogonom na dva i četiri točka.

[TWITTER]1214055969329577985[/TWITTER]

Dizajn unutrašnjosti je sličan onome koji smo vidjeli u Teslinom Modelu Y i Fordovom Mustangu Mach-E. Veliki ekran osjetljiv na dodir smješten je u centralnu konzolu, dok se manji nalazi iza upravljača i obavlja funkciju digitalnog instrument klastera.

Postoje i dva bežična punjača te HUD displej koji može prikazivati tekst pjesama koje vozač i putnici slušaju.

Haptična dugmad se nalaze ispod velikog centralnog ekrana te putem njih korisnik može brzo pristupiti glavnom meniju, jačini ventilacijskog sistema, kontrolisati temperaturu i audio sistem.

Ocean bi trebao imati i mogućnosti autonomne vožnje, ali detalja zasad nema. Primjetan je radar na prednjem dijelu automobila, a postoji i California Mode funkcija koja ovaj SUV pretvara u open-air vozilo.

Prodaja će početi krajem 2021. godine, ali se isporuke ne očekuju prije 2022. godine.