Bertone Mantide
0

Corvette pod maskom

Totalsport
Na ovogodišnjem sajmu automobila u Šangaju definitivno nije nedostajalo važnih svjetskih premijera, ali jedna od najzanimljivijih definitivno je bila na štandu Bertonea. Ova slavna kompanije predstavila je radikalan koncept Mantide, koji je za mehaničku osnovu imao Chevrolet Corvette ZR1.

Umjeće dizajnerskog i karoserijskog studija Bertone godinama je dokazano kao neprikosnoveno, a pored radova na velikoserijskim automobilima maštu svojih poštovalaca povremeno vole „raspaliti“ i nekim egzotičnim konceptnim automobilom koji po pravilu fascinira detaljima i rješenjima koja nisu prije viđena.

Na isti način su poslu pristupili i pri kreiranju koncepta Mantida, gdje je osnova u određenoj mjeri diktirala prijentaciju automobila. Naime, s obzirom na to da je za tehničku platformu bila upotrjebljena snažna i brza Corvette ZR1, jasno je da su u Bertoneu namjerili da stvore atraktivan i jednako sposoban supersportski coupe. Svi oni koji se budu trudili, ipak, da prepoznaju Corvette u Mantidi mogu odmah odustati, jer od izgleda američkog snagatora nije ostalo gotovo ništa. Primarna isnpiracija dizjnerima bila je Formula 1 ali i borbeni avioni, što je lako i zaključiti po mnoštvu neobinih i agresivnih linija na karoseiriji. Izlomljene površine sa velikim otvorima na prednjem dijelu otvoreno koketiraju sa izgledom „stealth“ lovaca, dok otvori na bokovima gotovo u potpunosti preslikavaju oblik usisa na mlaznim motorima. Sama putnička kabina uopšte se ne ističe od ostatka karoserije, te su njene linije utopljene u zadnji dio. Ono što je možda i najvažnije, ovako dramtaična pojava nije samo estetska egzibicija, već ima i svoju stvarnu vrijednost u vrlo niskom koeficijentu zračnog otpora. Tako je Mantide nakon testiranja u zračnom tunelu hvale vrijedan koeficijent otpora od samo 0,298, dok je i usmjeravanje zraka oko karoserije maksimalno efikasno te povećava potisnu silu prema tlu za čak 30 odsto.

Odlične performanse, iako se radi o unikatnom automobilu, obećava pored snažnog motora i upotreba vrhunskih i laganih materijala u izradi karoserije, kao što su svi paneli od karbonskih vlakana, kao i perolagani naplaci od posebne legure, te posebno olakšani elementi unutrašnjosti. Tako i ne čudi da je Mantide lakši od stabdardne Corvette ZR1 za čak 100 kilograma, čak i pored činjenice da Mantide ima ugrađen sigurnosni kavez koji ispunjava FIA-ine takmičarske standarde.

Zahvaljujući ovome, Mantide ne samo da je dramatično promjenio i poboljšao izgled Corvette, već je isto uradio i sa performansama, pa tako obećava sprint do 100 km/h za samo 3,2 sekunde i maksimalnih 351 km/h.

Vezani članci