Nekoliko poboljšanja
17

Audi predstavio redizajnirani model Q2

D. B.
Kompanija Audi je predstavila osvježenu verziju svog najmanjeg SUV-a, a to je Q2.

Audi Q2 je doživio promjene na prednjem dijelu gdje je sada rešetka hladnjaka pomjerena niže kako bi se stekao utisak da je automobil širi. Izgled rešetke se slaže sa dizajnom difuzora na stražnjoj strani. Prednji usisnici zraka su također drugačijeg oblika, a bolje opremljeni modeli imaju tri uske letvice između poklopca motora i rešetke hladnjaka. Ovi detalji su inspirisani legendarnim Quattro reli automobilom.

Kao i veći Q5, obnovljeni Q2 ima nova LED svjetla u standardnoj opremi, dok najbolje opremljeni modeli dolaze sa Matrix LED tehnologijom. Ova tehnologija kontroliše osvjetljenje i ne ometa druge učesnike saobraćaja. Tu su također dinamični stražnji pokazivači smjera.

U unutrašnjosti je nova ručica mjenjača, kako za manuelnu, tako i za automatsku verziju, a redizajnirani su i ventilacijski otvori te su prisutni novi materijali. Q2 je opremljen prilagodljivim prednjim sjedištima.

Dio svake opreme su elektronska vrata prtljažnika, mogućnost povezivanja sa smartphoneom, stražnji parking senzori i tempomet.

Sport, S Line i Black Edition modeli imaju 12,3-inčni digitalni klaster te 8,3-inčni infotainment ekran kojim se može upravljati i pomoću rotirajućeg kontrolera ili glasovnim naredbama. Ovi modeli dolaze sa sportskim prednjim sjedištima te različitim modovima vožnje.

Verzije Sport i bolje posjeduju najnoviju generaciju MMI Navigation Plus softvera koji nudi informacije o saobraćaju, vremenu, cijenama goriva, omogućava daljinsko zaključavanje te hitne pozive.

Oprema Black Edition uključuje crne detalje eksterijera, kao i unikatne 19-inčne felge od legura, adaptivni sportski ovjes, stražnju kameru, dodatnu sigurnosnu opremu i adaptivni tempomet.

Početkom prodaje će biti dostupan samo jedan motor, a to je 1,5-litarski četverocilindrični turbobenzinac koji razvija 150 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Može biti uparen sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim automatskim mjenjačem.

Doatni benzinski i dizelksi motori se očekuju krajem godine, a neki će biti upareni sa pogonom na sva četiri točka. Svi motori će zadovoljavati Euro 6 normu emisije gasova.

Audi narudžbe prima od oktobra.