Ide u proizvodnju
36

Ariel predstavio električni sportski automobil sa 1.180 KS

D. B.
Britanska kompanija Ariel ušla je u segment električnih sportskih automobila predstavljanjem modela Ariel Hipercar.

Model na fotografijama je još uvijek prototip, ali je plan Ariela da prve primjerke kupcima dostavi za dvije godine.

Kupci će moći birati između verzije s četiri električna motora s pogonom na sva četiri točka te verzije s dva električna motora i stražnjim pogonom. Automobil bi trebao ubrzavati od 0 do 100 km/h za nešto više od 2 sekunde. S planiranim torque vectoring sistemom, bio bih još brži.

Hipercar će koristiti Cosworthovu bateriju kapaciteta 62 kWh koja će omogućiti 241 km dometa po WLTP ciklusu. Kako bi se domet povećao, u ponudi će biti i opcioni Cosworthov turbinski motor sa 110.000 obr/min koji će proizvoditi 47 KS.

Automobil je baziran na aluminijskoj monokoknoj šasiji, a paneli karoserije su napravljeni od karbonskih vlakana. Model s četiri električna motora bit će težak 1.500 kg, a s dva manje od 1.400 kg. Ovjes se sastoji od dvostrukih ramena u svakom uglu te Bilstein amortizera. Naprijed su postavljene AP Racing kočnice sa šest klipova naprijed i četiri nazad. Moguće je prilagoditi nivo regenerativnog kočenja, kontrole prijanjanja i torque vectoring sistema.

Dizajn je osmišljen s fokusom na smanjenje otpora zraka te neophodno hlađenje. Automobil ima vartikalna peraja u svakom uglu, kao i jedno centralno. Otvor na krovu usmjerava zrak do turbine.

Hipercar je skraćenica za High-Performance Carbon Reduction, ali bi se produkcijski model mogao drugačije zvati. Trenutno je riječ o prototipu, no karoserija će biti zadržana.

Proizvodnja će se vršiti u Somersetu u Engleskoj uz modele Nomad i Atom, a cijena zasad nije poznata.