Noviteti
0

Ariel priprema terenski model Nomad

Klix.ba
Prije nego bude imao zvaničnu premijeru u januaru kompanija Ariel Motor predstavila je potpuno novi model Nomad. Ukratko, visokoperformansni model poput njihovog Atoma, s tim da sada idu off-road.

Kako je i sam direktor kompanije Nomad opisao kao Arielovog "blatnjavog" brata, Nomad je zanimljiv koncpet vozila za terensku vožnju koje ima pogon samo na dva točka, ali sa dobrom visinom od tla kao i sa masivnim terenskim gumama.

Kako je sam koncept Nomada vrlo sličan "buggy" terencima tako i Nomad ubire koristi od ovjesa izuzetno dugog hoda, a posebnu prednost čini sama šasija koja se ustvari nastavlja na zaštitni kavez koji ujendo daje čvrstoću ali i štiti prilikon prevrtanja.

Ariel je testirao Nomad sa 15-inčnim točkovima, dok će proizvodna verzija biti ponuđena sa raznovrsnom paletom različitih točkova i guma.

Za pogon bi trebao biti zadužen Hondin 2,4-litarski koji je dorađen da proizvodi 200 KS, a snagu že prenositi preko 6-stepenog ručnog mjenjača koji također dolazi sa polica Honde. Očekuje se da će Nomad u seriji dolaziti sa blokadom diferencijala, dok će dodatni sistemi biti ponuđeni uz doplatu.

Areil očekuje da će Nomad biti težak oko 700 kilograma, a da bi početna cijena trebala biti oko 38 hiljada eura.