Najljepša do sada
0

Alfa 149 u pripremi

Sarajevo-x.com
Već odavno je vrijeme da Alfa Romeo predstavi svoju novu uzdanicu među kompaktima, a prve najave jasno govore da će biti riječ o jednom od najljepših gradskih automobila uopšte. Uzori su očiti, ali spremna su i nova rješenja.

Nakon što je FIAT već uveliko počeo ubirati uspjehe sa novom generacijom Brava, te dok nova Lancia Delta i dalje mami uzdahe došlo je vrijeme i za treći model koji će biti izrađen na istoj platformi. Naravno, u svom prepoznatljivom stilu Alfa Romeo je očito uspjela kreirati najljepše odjelo za ovu konstrukciju, a nakon 147-ice koja je svojevremeno uzburkala strasti međ kompaktima i nova 149-ka očito ima isti plan. Prepoznatljiva elegancija i nepogrešiv italijanski temperamentan dizajn koji je već isproban na automobilističkim skulpturama kao što su 8C Competizione i novi MiTo bili su i više nego dobar recept da se ne primjene na 149-ki. Prednji dio je gotovo identična kopija ova dva modela, što se prije svega odnosi na izdašne obline i okrugla svjetla koja se u odnosu na ona sa MiTo razlikuju samo po dimenzijama, dok oštra i velika maska karakteristična za svaku Alfu neodoljivo podsjeća na rješenje sa 8C Competizione.

S druge strane, na zadnjem dijelu Alfa 149 biće prilično originalna i jedinstvena. U centru pažnje su definitivno stop svjetla koja uspješno kombinuju dva Alfina prepoznatljiva rješenja. Tako su LED okrugla stop svjetla, inače svojstvena italijanskim automobilima, dobila svojevrstan nastavak koji u srži predstavlja dio rješenja stop svjetala kakva možemo vidjeti na Alfi 159. Također sam profil zadnjeg dijela sa oštrim linijama uz diskretan spojler i dvostruki završetak izduvnog sistema upotpunili izgled dinamičnog i vrlo atraktivnog kompakta.

Pored vrhunskog izgleda od svake Alfe očekuju se i odlične performanse, pa se očekuje da će nova 149 dobiti 1,4-litarski turbo benzinac u više verzija, kao i poznate 1,9 dizelaše, te da će raspon snage počinjati sa 120 KS i ići ča do 250 KS. Najjača verzija će uz agresviniji izgled i sportski ovjes dobiti i Q2 diferencijal sa djelimičnom blokadom što će omogućiti maksimalno iskorištavanje velike snage koja će se isporučivati samo na prednje točkove.

Naravno, kao što je to bio slučaj i sa 147-icom i Alfa 149 će biti dostupna u dvije karoserijske verzije, sa tri ili pet vrata, a za sada se očekuje da bi u prodaju mogla stići već sredinom naredne godine.