Novost na bh. tržištu
0

Novi Qashqai od 33.000 KM

Piše: Elvir Zubović
Novi, tačnije detaljno redizajnirani, Nissan Qashqai nastavlja put svog uspješnog prethodnika, koji je od svog predstavljanja u martu 2007 godine, prevazišao sva tržišna očekivanja i ponudio zanimljivu alternativu tradicionalnim hatchback kompaktima.

Uspjehu Nissanovog SUV-a sigurno je osigurala i produžena verzija Qashqai +2 sa dodatnim parom sjedišta. S obzirom na dobru prihvaćenost, kompaktni japanski SUV nije značajnije mijenjan, te je dobio nekoliko novih detalja, poput branika, maske hladnjaka, svjetala, poklopca motora, naglašenijih blatobrana i slično, dok se nazad primjećuju veća svjetla u LED tehnologiji.

Osim novih detalja, koji ga čine daleko agresivnijim i atraktivnijim automobilom, Qashqai je dobio i dvije nove karoserijske boje, i to Magnetic crvenu i Mineral sivu, kao i novi dizajn 16 i 17 inčnih aluminijskih naplataka.

Unutrašnjost je također doživjela par izmjena, prije svega novu instrument tablu, te dodatne pretince za sitnice, dok je maksimalna pažnja posvećena kvaliteti korištenih materijala, te akustičkoj izolaciji. Blage modifikacije ovjesa omogućuju više udobnosti u kvalitetnije vozne osobine dostojne klasičnog kompaktnog automobila.

Ponuda motora uključuje provjerene benzince i dizelaše, gdje osnovu predstavlja 1.6-litarski benzinac sa 115 KS koji dolazi s pogonom na 2 točka i sa petostepenim manuelnim mjenjačem. Snažniji 2.0-litarski benzinac sa 140 KS je dostupan u verziji sa pogonom na dva ili sva četiri točka i u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim ili CVT mjenjačem.

Dizelsku ponudu otvara 1.5 litarski dCi sa 105 KS dostupan sa pogonom na 2 točka i šestostepenim manuelnim mjenjačem, dok je 2.0 litarski dCi sa 150 KS dostupan i sa pogonom na sve točkove, te automatskim i manuelnim mjenjačem.

Uz bogate i raznovrsne pakete opremljenosti, Nissan Qashqai krasi i tvornička garancija od 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara, te garancija na prohrđavanje od 12 godina.

U BiH novi Nissan Qashqai dostupan je već od 33.000 KM sa PDV-om, a u sklopu aktuelne akcije koja traje do 30.06. 2010. godine, kupci dobijaju metalik boju i registraciju gratis.