auto
0

Novi Audi A4

Sarajevo-X
Audi je jučer iznenadio javnost obajvaljivanjem zvaničnih podataka i fotografija nove generacije modela A4, a što je interesantno u isto vrijeme sa standardnim A4 su predstavljene i Avant, te sportska S4 verzija.

Već i na prvi pogled je očito da se radi o Audiju posljednje generacije, pogotovo kada se obrati pažnja na prednji dio kojeg karakteriše sada već prepoznatljiva jednodijelna maska i agresivan styling.

Na zadnjem dijelu, baš kao i na novom A6, se ističu upečatljive horizontalne dizajnerske linije, dok je na boku primjetan snažno naglašen rub ispod linije prozora što dodatno ističe dinamičan i sportski izgled.

Naravno, i upotrebljena tehnologija je u skladu sa novim dizajnom, što se od Audija i mora očekivati, te će svi budući kupci novog A4 imati dilemu između čak deset pogonskih jedinica, od kojih su čak četiri potpuno nove.

Vrh ponude će naravno činiti V8 dragulj koji će se isporučivati u S4 modelu, a raspolagati će sa čak 344 KS. Od ostalih agregata u ponudi ističu se proslavljeni TDI turbodizelaši, i sofisticirani FSI benzinci. Ponuda pomenutih turbodizelaša, koji će tradicionalno biti najinteresantniji našem tržištu, će počinjati sa već poznatom 2.0 TDI jedinicom koja raspolaže snagom od 140 KS, dok će top ponudu dizelskim gorivom pokretanih agregata činiti novorazvijeni 3.0 litreni TDI šesterocilindraš V koncepcije koji će isporučivati 204 KS i obrtni moment od 450 Nm.

Svi pomenuti agregati, i benzinski i turbodizelski, će snagu prenositi na prednje točkove ili na sva četiri putem poznatog quatrro pogona, dok će izbor mjenjačkih kutija pasti na petostepni ili šestostepeni ručni mjenjač, kao i na CVT automatski Multitronic mjenjač. U ponudi za modele sa quattro pogonom će se naći i šestostpeni tiptronic mjenjač sa sportskim programom rada.

Također i ovjes je u potpunosti modifikovan, a znatno unaprijeđenje su pretrpjeli i spiskovi serijske, te dodatne opreme, koja je sada, kako kažu iz Audija, na nivou za klasu većih automobila.

E.Z.