Veće marže na opremi
38

Nisu svi poslovali u plusu u 2023. godini: Bentley prijavio pad prodaje od 11 posto

A. M.
Iako su na tržištu luksuznih automobila prošle godine prijavljivane rekordne prodaje, izgleda da nisu svi bili u plusu. Nakon 2022. kada je prijavio rekord s više od 15.000 isporučenih automobila, Bentley je u prošloj godini doživio pad prodaje od 11 posto.

Iz Bentleyja stiže rezime prodaje za proteklu godinu, koji baš nije pozitivan kao godinu prije, kad je luksuzni brend isporučio više od 15.000 vozila, što je bio rekord za britansku marku. Naime, u prošloj godini registrovan je pad prodaje vozila od 11 posto, a menadžeri se pravdaju činjenicom da su potrošači visoke klase osjetili rastuće troškove i usporavanje privrede, s padom prodaje na tri najveća tržišta, Evropi, Americi i Kini.

Bentley je u 2023. prodao 13.560 automobila. Iz Bentleyja su dodali da je prodaja pala za 9 posto u Americi, njihovom vodećem tržištu, dok su Kina i Evropa pale za 18, odnosno 15 posto.

"Tržište luksuza nije bilo imuno na izazovne tržišne uslove viđene širom svijeta u drugoj polovini 2023. Ostajemo oprezno optimistični za nadolazeću godinu, uz kontinuiranu snažnu globalnu potražnju specifičnu po tržištu i modelu", rekao je izvršni direktor Adrian Hallmark u izjavi za medije.

U Bentleyju smatraju da je unatoč ukupnom padu prodaje, personalizovani i prilagođeni sadržaj u vozilima porastao za 43 posto u odnosu na 2022. Dodavanje prilagođenih završnih obrada, poput kože i drveta, znači veće marže za Bentley, koji je time kompenzirao pad u isporukama vozila.

Drugi prodavači luksuznih proizvoda, kao što su Watches of Switzerland i Burberry, također su upozorili na usporavanje potražnje za robom visoke klase. Međutim, ostali proizvođači luksuznih i egzotičnih vozila su zabilježili rekordne prodajne rezultate.