auto
0

Nissan pokazao kako nastaje motor za GT-R

Klix.ba
Nissan je objavio videomaterijal koji pokazuje proces proizvodnje jednog od najboljih motora na svijetu koji se ugrađuje u karizmatični model GT-R.

Za rađanje 3,8-litarskog V6 motora zadužena su četiri čovjeka: Izumi Shioya, Nobumitsu Gozu, Tsunemi Oyama i Takumi Kurosawa.

Oni zajednički ručno sklapaju motor u sterilnoj prostoriji Yokohama fabrike u Japanu. Za sklapanje 374 različita dijela u cjelinu radnicima je potrebno blizu šest sati rada. Nakon što je motor sastavljen slijedi faza sveobuhvatnog ispitivanja, nakon čega se na motor postavlja pločica sa imenima ljudi koji su ga sastavili.

"Odličan je osjećaj kada na motoru ovakve reputacije stoji vaše ime. Veoma sam ponosan što sam jedan od onih koji predstavljaju najbolje od Nissana”, kaže Takumi Kurosawa i dodaje: "Za sastavljanje ovakvog motora iskusnom majstoru potrebno je tri-četiri mjeseca učenja. Preciznost je ultimativna, jer se ovdje radi o automobilu koji razvija 320 km/h, ali se neće buniti ni ako ga koristite za odlazak u kupovinu".

Vezani članci