Nakon sedana, stiže SUV
34

Xiaomi za sljedeću godinu priprema rivala Teslinom Modelu Y

D. B.
Kineski tehnološki gigant Xiaomi se više ne bavi samo uređajima, nego je ušao i na tržište električnih automobila predstavljanjem modela SU7, a za 2025. godinu priprema i rivala Teslinom Modelu Y.

Izvori iz kompanije su otkrili da je Xiaomi dizajnirao SUV koji će biti direktni rival Modelu Y. Razvoj ovog modela traje još otkako je direktor kompanije Lei Jun najavio ambicije vezane za električne automobile 2021. godine.

Prvobitni plan je bio fokus na proizvodnju sedana SU7 i dostizanje brojke od 100.000 proizvedenih primjeraka ove godine. SU7 je već u proizvodnji, Xiaomi se prebacio u "brzinu više", a sada je plan da predstavi svoju SUV krajem 2025. ili početkom 2026. godine. Ovaj vremenski rok se poklapa sa završetkom druge faze izgradnje Xiaomijevog novog proizvodnog postrojenja u Pekingu.

Zasad je malo detalja o budućem SUV-u, no insajderi iz industrije nagovještavaju da je dizajniran da osvoji mainstream tržište. Vjeruje se da će biti još napredniji od SU7 sedana te da će ispraviti sve greške koje on ima.

Ilustracija: Sugardesign
Ilustracija: Sugardesign

Cijena je značajan faktor na veoma konkuretnom tržištu električnih vozila, a Xiaomi je fokusiran na pristupačnost. SU7 košta nešto manje od 28.000 eura, dok bi nadolazeći SUV trebao biti još jeftiniji s cijenom od oko 19.200 eura. To bi definitivno moglo privući više kupaca i uzdrmati kinesko tržište električnih vozila.

Postrojenje u Pekingu bi trebalo dostići brojku od 300.000 proizvedenih automobila godišnje, što jasno govori da Xiaomi namjerava postati značajan igrač na brzo rastućem tržištu električnih vozila.

Studio Sugardesing je napravio rendere zamišljajući kako bi Xiaomijev električni SUV mogao izgledati.