auto
0

Moody's snizio dužnički rejting Toyote

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka agencija za određivanje finansijskog rejtinga Moody's saopćila je u četvrtak da je snizila dugoročni dužnički rejting Toyote, istakavši da bi poznati problemi koje taj proizvođač ima sa kvalitetom svojih vozila mogli da se negativno odraze na njegov profit na duge staze.

Toyotin rejting je smanjen za jedan stepen, sa AA1 na AA2, s negativnim izgledima, zbog slabe profitabilnosti koja bi, kako se očekuje, mogla da potraje do 2012. godine, a možda i duže, prenosi agencija AP.

Moody's je još početkom februara najavio da razmišlja o mogućem sniženju Toyotinog rejtinga.

Ovo sniženje dužničkog rejtinga može da utiče na troškove zaduživanja kod banaka i drugih povjerilaca.

Predstavnici najveće kompanije za proizvodnju automobila na svijetu ističu, međutim, da to vjerovatno neće uticati na njeno poslovanje zato što je rejting još na A nivou.

Toyota je istovremeno pala sa prošlogodišnjeg trećeg na 360. mjesto liste vodećih svjetskih kompanija za 2010. godinu koju je objavio časopis "Forbes", zbog masovnog opoziva svojih vozila i pada prodaje usljed krize koja je zahvatila svjetsko automobilsko tržište.

Toyota je, naime, do sada zbog raznih defekata povukla više od osam miliona vozila širom svijeta, najviše u SAD, a protiv nje je u Americi podneseno najmanje 100 tužbi zbog povreda i pogibije vozača usljed iznenadnog ubrzanja vozila.

Prodaja automobila japanskog proizvođača u SAD-u je povećana u posljednje vrijeme zahvaljujući dosad neviđenim podsticajima za privlačenje kupaca.

Toyota očekuje da će u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta ostvariti neto zaradu od 80 milijardi jena (860 miliona dolara), što bi predstavljalo ogroman preokret u odnosu na neto gubitak od 437 milijardi jena u prethodnoj fiskalnoj godini.

Izvještaj o profitu bi trebalo da bude objavljen 11. maja.