LABUĐI PJEV
0

Mini Clubman ostaje bez nasljednika

A. M.
Prema posljednjim informacijama iz britanske marke, Mini Clubman ide u penziju i ostaje bez nasljednika. Potražnja za ovim neobičnim modelom je postala minorna, a proizvođač se okreće pojednostavljenoj liniji elektrifikovanih modela.

MINI Clubman ušao je u modernu eru 2007. godine kao nasljednik poznatog britanskog Leyland Mini Clubmana, koji se proizvodio između 1969. i 1980. Druga i aktuelna generacija moderne verzije predstavljena je prije 8 godina.

No, kupci baš i nisu hrlili kupiti ovaj model, pogotovo zadnjih godina, unatoč temeljitom redizajnu iz 2019. i dodatnom osvježenju s nizom personalizovanih dijelova iz 2021. Iz tog razloga britanski proizvođač automobila ga želi penzionisati. Mini Clubman jednostavno neće doživjeti treću modernu generaciju, a kompanija prelazi na pojednostavljenu i elektrifikovanu liniju modela.

"Ne bih rekla da da nemamo prostora za njega, ali nećemo više imati Clubmana u paleti Minija. Sviđa mi se Clubman, trenutno vozim Clubmana, ali za veći format u ponudi Minija odlučili smo ostati samo s novim Countrymanom," rekla je Stefanie Wurst, direktorica marke Mini u BMW grupi.

Prema dostupnim infomacijama, Mini će prekinuti narudžbe za Clubman u februaru 2024. Aktuelni model prodaje se u EU po cijenama od 38.695 eura pa naviše. Labuđi pjev ovog modela bit ćeverzija Final Edition kojaće zakucati posljednji ekser u Clubmanov lijes.