Testirao hiperautomobil
31

Mick Schumacher će voziti za Alpine u WEC-u, ostaje rezervni vozač Mercedesa u Formuli 1

D. B.
Njemački vozač Mick Schumacher naredne godine će voziti za Alpine u FIA World Endurance Championshipu (WEC), ali će ostati rezervni vozač Mercedesove ekipe u Formuli 1.

Schumacher je tokom aktuelne sezone Formule 1 bio rezervni vozač Mercedesa nakon što je izgubio mjesto na gridu poslije dvije sezone provedene u Haasu. Williams je trenutno jedina ekipa koja nije "zaključala" vozačku postavu za 2024. godinu, a Schumacher je razmišljao o opcijama izvan Formule 1 te je nedavno testirao hiperautomobil A424 koji priprema Alpine.

Nakon što je impresionirao tim, 24-godišnji Nijemac je postao član Alpineove postave vozača koju čine još francuski vozači Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxiviere, Charles Miles i Paul-Loup Chatin, kao i Austrijanac Ferdinand Habsburg.

"Novo poglavlje za mene počinje s Alpineom u FIA WEC kategoriji hiperautomobila. Automobil je impresivan i jedva čekam da počnem. Odrastao sam s jednosjedima, tako da vožnja automobila sa zatvorenim kokpitom i pokrivenim točkovima predstavlja sjajnu priliku da unaprijedim svoje vozačke vještine. Mnogo su mi nedostajale utrke ove godine, to je ono što volim od djetinjstva. Nekada je teško gledati druge vozače na stazi. Endurance utrkivanje je novi izazov za mene i siguran sam da ćemo imati sjajne trenutke zajedno sljedeće godine u Alpineu", izjavio je Schumacher.

Alpine će predstaviti svoju posadu i A424 na događaju zakazanom za 7. februar 2024. godine prije nove sezone WEC-a.

Međutim, Schumacher je nakon objave ovih novosti također potvrdio da će i naredne sezone imati funkciju rezervnog vozača Mercedesa.

"Sretan sam i zahvalan što ću biti rezervni vozač Mercedesa i naredne sezone. Dobro je ostati povezan s ovim velikim timom u Formuli 1", istakao je Schumacher.