Naprednija i sigurnija
34

Mercedes objavio posljednji teaser nove S-Klase, premijera 2. septembra

D. B.
Kompanija Mercedes-Benz započela je odbrojavanje do premijere potpuno nove S-Klase, a sada je objavila i posljednji teaser.

Nova S-Klasa (W223) će biti predstavljena 2. septembra, a iz Mercedesa poručuju da će "redefinisati segment luksuznih automobila svojim brojnim inovacijama".

Dosad je poznato da će unutrašnjost biti bogata ekranima te da će sigurnost biti podignuta na još viši nivo zahvaljujući prednjim zračnim jastucima za putnike na stražnjim sjedištima, a u Daimleru sigurno kriju još poneku tajnu.

Posljednji teaser predstavlja atraktivnu skicu nove S-Klase, ali kao i na svim teaserima, automobil izgleda elegantnije nego u stvarnosti. Točkovi su tipično preveliki, a linija krova coupeovska, što su samo neki od prenaglašenih detalja dizajna.

Prednja svjetla su previše tanka, a nema ni ručki na vratima.

S-Klasa je važna za Mercedes iz više razloga, a jedan od njih je Factory 56, novo postrojenje u Njemačkoj koje se smatra najmodernijim na svijetu u automobilističkoj industriji. Upravo će S-Klasa biti prvi model koji će se proizvoditi na ovoj lokaciji, a potom će uslijediti proizvodnja i drugih modela iz "gornje i luksuzne klase". Neki od njih će imati konvencionalni, a neki potpuno električni pogon.

Bit će interesantno vidjeti da li će Mervedes predstaviti S-Klasu i luksuzniju Maybachovu verziju istovremeno ili će odabrati različite termine.

Kupci će moći birati između tri verzije kada je riječ o međuosovinskom rastojanju, kao i između nekoliko motora.

Mercedes navodno planira pojednostaviti ponudu S-Klase u novoj generaciji pa se očekuje da će biti zadržan sedan, ali ne i coupe i kabriolet. Tu prazninu će popuniti AMG GT i SL.