Jedan od 171 primjerka
2

Mercedes-Benz E36 AMG je snažni karavan iz devedesetih koji i danas izgleda impresivno

D. B.
Mercedes-AMG trenutno pravi neke od najsnažnijih i najbržih automobila u luksuznom segmentu, ali je AMG prije nego ga je kupio Mercedes bio neovisan tuner koji je napravio neke fantastične automobile kao što je Mercedes-Benz E36 AMG.

Primjerak modela Mercedes-Benz E36, karavan iz 1992. godine, ponuđen je na prodaju u Velikoj Britaniji po cijeni od 25.000 funti, odnosno 30.000 eura. Riječ je o jednom od samo 171 karavana E36 koje je AMG proizveo, a lakiran je u Brilliant Bornit metalik boju. Iako je dizajnom daleko iza aktuelnih AMG modela, ipak nema sumnje da ovaj E36 ostavlja snažan utisak.

AMG je učinio karavan agresivnim, proširio je lukove točkova, izabrao set petokrakih srebrenih felgi i spustio automobil, a sjedišta u unutrašnjosti su presvučena crnom kožom. Automobil ima svjetlije nebo, šiber i drvene detalje uključujući one na panelima vrata i centralnom grebenu. Unutrašnjost je praktična iako nije na današnjem modernom standardu. Ipak, prednja sjedišta imaju grijače.

Ispad haube se nalazi 3,6-litarski 6-cilindrični motor koji razvija 272 KS i 385 Nm obrtnog momenta i koji je uparen sa četverostepenim automatskim mjenjačem. Automobil je prešao 141.622 kilometra otkako je napustio fabriku.