Nisu dio planova
21

Mercedes A-Klasa i B-Klasa odlaze u historiju 2025. godine

D. B.
Mercedes-Benz je ozbiljan u planovima da smanji svoju ponudu kompaktnih automobila te se fokusira na veće i skuplje modele.

Mercedesova ponuda će biti podijeljena u tri kategorije, Entry Luxury, Core Luxury i Top-End Luxury, a buduće investicije će biti usmjerene na vozila od C-Klase pa naviše. Ove promjene su dio plana da Mercedes postane "najvredniji svjetski brend luksuznih automobila".

Entry Luxury ponuda će biti smanjena sa sedam na četiri varijante modela. Njemačke novine Handelsblatt navode tvrdnje insajdera koji kažu da će A-Klasa i B-Klasa doživjeti svoj kraj 2025. godine.

A-Klasa hatchback i sedan će biti eliminisani iz ponude za oko tri godine, ali CLA ostaje u ponudi kao i CLA Shooting Brake. Još uvijek nije jasno da li će A-Klasa Sedan nastaviti "živjeti" u Kini gdje se odvija lokalna proizvodnja i gdje je model rival BMW Seriji 1 Sedan.

S obzirom da kupci i dalje žele crossovere, GLA i GLB će doživjeti novu generaciju. Ovi modeli će napraviti tranziciju s trenutne MFA platforme na nadolazeću Mercedesovu MMA platformu. Njemački luksuzni brend je već omogućio uvid u prvi model baziran na MMA platformi, a to je elegantni sedan.

U međuvremenu će aktuelni Mercedesovi kompaktni modeli dobiti osvježene verzije, a promjene će biti diskretne jer njemačka kompanija ne želi potrošiti mnogo novca na platformu koju namjerava "penzionisati" do kraja desetljeća.