Zvanična najava
5

Među sportske automobile B segmenta uskoro ulazi i Hyundai

E. L.
Hyundaijev N odjel će u drugoj polovini godine predstaviti sportsku verziju zasnovanu na aktuelnoj generaciji modela i20.

Nedugo nakon predstavljanja treće generacije Hyundaijevog modela i20 stigla je potvrda da će južnokorejska automobilska kompanija ove godine predstaviti i sportsko izdanje i20 N, pa već dokazani i30 N više neće biti jedini sportski model koji "potpisuje" njihov N odjel.

N odjelu u razvoju i testiranjima sportskog modela i20 N uveliko asistira Hyundaijev tvornički rally tim koji nastupa u Svjetskom rally šampionatu, a poseban doprinos cijeloj priči daje i Belgijanac Thierry Neuville koji vozi jedan od WRC Hyundaija.

Zvaničnih informacija još uvijek nema, ali se očekuje da će i20 N pokretati pojačana verzija 1,6-litarskog četverocilindarskog turbobenzinskog motora koji već pokreće njihov crossover model Kona. Spominje se oko 200 konjskih snaga, što bi (zaboravimo li na Toyotin GR Yaris) trebalo biti dovoljno za konkurentnost među slično koncipiranim modelima konkurencije.

S obzirom na visoke ocjene koje je do sada dobio Hyundai i30 N, niko ne sumnja da će i manji proizvod N odjela biti jednako uspješan.

Vezani članci