auto
27

McLaren prodaje jedan od najrjeđih i najbržih superautomobila

Klix.ba
Britanski proizvođač superautomobila McLaren Automotive je najavio da će prodati jedan od posljednjih superautomobila F1.

Radi se o rijetkom automobilu s obzirom na činjenicu da je proizvedeno samo 64 primjeraka modela F1 legalnih za cestovnu vožnju. Proizvodnja je trajala od 1993. do 1998. godine, a model koji će biti prodan je proizveden 1998. godine.

Automobil s brojem šasije 69 nikad nije prodan, nego je čucan u McLarenovoj kolekciji, a održavao ga je Mclaren Special Operations (MSO) tim. Iako je prešao 4.506 km, može se reći da se radi o praktično novom automobilu.

McLaren F1 nije samo rijedak automobil iz devedesetih, pozicija vozača je u sredini, a tu su i dva bočna sjedišta. F1 je bio prvi automobil svoje vrste koji je napravljen od karbonskih vlakana. Pokreće ga 6,1-litarski V12 motor koji razvija 627 KS, što je devedesetih bila ogromna snaga. F1 je postavio brzinski rekord dostigavši brzinu od 390,7 km/h.

Britanski komičar Rowan Atkinson je posjedovao ovaj automobil, doživio je dvije saobraćajne nesreće, a prošle godine ga je prodao za 12,24 miliona dolara.

Vezani članci