Wankel nastavlja život
0

Mazda je proizvela više od dva miliona vozila sa rotacionim motorima

Klix.ba
Mazda Cosmo Sport (Mazda 110S), predstavljena 1967. godine, bila je prvi automobil s rotacionim tzv. Wankel motorom ove japanske kompanije.

Mazda Motor Corporation objavila je danas da je ukupan obim proizvodnje Mazdinih vozila s rotacijskim motorom premašio dva miliona primjeraka.

Rotacioni motor je motor sa jedinstvenom strukturom koji koristi rotaciono kretanje trokutastih rotora (klipova) za proizvodnju energije. Prva Mazda opremljena rotacionim motorom bila je Mazda Cosmo Sport (Mazda 110S), predstavljena 1967. godine. Od tada je Mazda nastavila usavršavati performanse svojih rotacijskih motora poboljšavajući snagu, ekonomičnost goriva i izdržljivost i zadržavajući svoju poziciju kao jedini proizvođač automobila koji se već godinama bavi masovnom proizvodnjom rotacionih motora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U junu ove godine, Mazda je nastavila proizvodnju vozila sa rotacionim motorom po prvi put u jedanaest godina nakon što je 2012. godine okončala proizvodnju Mazde RX-8. Kompanija će početi prodaju svog dvanaestog vozila sa rotacionim motorom, Mazdu MX-30 e- Skyactiv R-EV 2 u narednim danima. Prodaja u Evropi će početi u jesen 2023. u zavisnosti od tržišta.

Vezani članci