auto
0

Lego kockice izuzetno važne za oporavak Richarda Hammonda

Sarajevo-x.com
Sastavljanje Lego kockica ima značajnu ulogu u ponovnom savladavanju osnovnih ljudskih vještina za voditelja britanskog tv showa "Top Gear" Richarda Hammonda, koji je zadobio teške povrede glave u saobraćajnoj nesreći, stoji u saopštenju neurohirurga koji se brinu za njegov oporavak.

Svestrani Britanac je izgleda postao potpuno opsjednut ovim zanimljivim dječjim igračkama tokom boravka u bolnici.

Neurohirurg John Firth iz Nottinghama je izjavio kako će redovna igra sa slagalicama poput Lego kockica pomoći Hammondu da nauči obavljati radnje koje je prije nesreće obavljao automatski. Sada će morati razmišljati kako izvršiti nekada vrlo jednostavne radnje.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Sastavljanjem Lego kockica Hammondov mozak počinje ponovo učiti izvršavati struktuirane procese, koje on zatim lako može prenijeti na druge aspekte svog života.

Hammond je također otkrio kako je uvijek obožavao igrati razne kartaške igre, te se vrlo lako prisjeća pojedinih detalja iz ranije odigranih partija, nego današnjeg datuma ili imena doktora koji ga sada liječi.

Neurohirurg je istaknuo kako pacijenti sa povredama glave mogu imati poteškoće sa pamćenjem tj. obično se više sjećaju detalja iz prošlosti nego iz sadašnjosti.

Richard Hammond se sada mora dobro odmoriti i laganim koracima reizgraditi vlastiti život.