Proizveden 1989. godine
17

Legendarni Ferrari F40 razvija 986 KS

D. B.
Modificirani automobili nisu ništa šokantno i iznenađujuće, superautomobili koji se unapređuju privlače nešto više pažnje, dok su legende i rijetke zvijeri poput Ferrarija F40 Competizione ipak na višem nivou.

Nema sumnje da je F40 generalno jedan od najvažnijih automobila u historiji, a čak i primjerci s većom kilomteražom prodaju se za milionske iznose. Međutim, F40 prikazan na fotografijama ne samo da je unikatan, nego je vjerovatno najsnažniji primjerak modela na svijetu.

Automobil je dostavljen kupcu krajem 1989. godine, a nekoliko godina kasnije ga je vlasnik modificirao i pripremio za utrke. Promjene su uključivale rad na ovjesu, kočnicama i karoseriji, a također je lakiran u žutu boju.

Kada je posao završen, F40 je učestvovao u utrkama između 1990. i 2006. godine, a u tom periodu je doživljavao različite modifikacije. Godine 2019. je u potpunosti servisiran, a nakon toga ga je kupila Zanasi Grupa iz Maranella. To je ista grupa koja obavlja sve Extra Campionario, odnosno specijalne narudžbe lakiranja Ferrarijevih automobila. F40 je u potpunosti rastavljen i lakiran u Grigio Nardo sivu boju. Također, obavljen je kompletan mehanički servis te su napravljena određena poboljšanja, tako da ovisno o podešavanju motor razvija između 690 i 986 KS.

Među modifikacijama su i sportska sjedišta za utrke, karbonski spojler, Stack sistem instrumenata i još mnogo toga.

F40 se prodaje na aukciji kuće RM Sotheby's.