Koncepti
0

Volvo otkriva pregršt uzbudljivih konceptnih automobila na sajmu SEMA 2007

Volvo
U čast pet godina, pet novih automobila. U sklopu proslave pet uzastopnih izlaganja Volva na SEMA (Udruženje tržišta posebne opereme), švedski će proizvođač predstaviti pet posebno modifikovanih vozila.

Predstavljanje potpuno novog XC70, zatim modela S80 T6 vrhunskih performansi, izuzetno privlačnih C30 i C70 kabriolet, te izlaganjem jednog hotrod modela, ovogodišnji nastup Volvo Cars na SEMA čini jednim od najambicioznijih do sada.

Četiri od pet koncepata koji će biti predstavljeni, bazirani su na modelima Volvo XC70, S80 T6, C70 kabrio te C30, koji se već proizvode, dok je peti automobil potpuno iz temelja napravljeno posebno hotrod vozilo, za koje su se koristile komponente S80 ranije generacije.

Napravljeni čisto kao konceptna vozila i prototipi, svaki od ovih modela je potpuno drugačiji od originala, iako zadržavaju prepoznatljivi Volvo stil. Volvo je ponovno sarađivao sa Heico Sportiv njemačkom kompanijom na modelima S80 T6 HPC i C30, a na formi C70 i hotroda angažovan je Caresto. XC70 je koncipirao dizajnerski tim Volva, a Aria, kalifornijska kompanija koja se bavi isključivo proizvodnjom konceptnih vozila, ga je i napravila. Kreativnost je neophodna za SEMA predstavljanje, ali Volvo čak ni ovdje nije odstupio od svog prvog pravila: Svi Volvo modeli su sigurni i, iako koncepti, moraju biti funkcionalni. Nakon ispunjenja ovog pravila, mogli su negraničeno pustiti mašti na volju.

Ovdje Vam donosimo samo brzi pregled nekih detalja o vozilima:

Volvo XC70 Surf Rescue (SR)

[SLIKA]6[/SLIKA]Iza uzbuđujućeg koncepta stoji već legendarna odanost Volva sigurnosnim mjerama kao pokretačkoj snazi kompanije. Inspirisan vozilima spasilaca na mnogim kalifornijskim plažama, XC70 ima podvozje povišeno za 12,7 cm, izuzetno široke gume i vrlo modificiranu karoseriju. Unutrašnjost potpuno pdsjeća na opremu za spašavanje i uobičajene surf-daske za spašavanje. Motor od 3.2 litra ima pogon od 235 konjskih snaga, koje se nečujno prenose na sva četiri točka putem elektroničkog Volvo AWD sistema.

Heico Sportiv S80 T6 High Performance Concept (HPC)

[SLIKA]3[/SLIKA]Heico i Volvo su već saradjivali na SEMA, tako da je model S80 T6 HPC suštinski potvrda ove izvanredne saradnje. S80 T6 HPC pokreće bioetanolski T6 motor od 350 konjskih snaga, sa AWD sistemom. Ono što istinski izdvaja S80 T6 HPC je vanjština. Jedinstvena boja metalnog efekta u 7 slojeva, čini da ovaj model doista blješti. Unutrašnjost je napravljena u kombinaciji kože u mistično plavoj boji i sjajnog aluminija, koji se u diskretnom luku proteže od instrumentalne table do stražnjih udobnih sjedišta.

Heico Sportiv C30

[SLIKA]1[/SLIKA]Kao i XC70 SR, i Heico C30 je kao osnovnu inspiraciju imao stil surfera: ovog puta je prepoznatljivi surferski uzorak utisnut na aluminijumsku konzolu C30. Pored uočljivog vanjskog dizajna u narandžastoj boji, C30 se odlikuje i spuštenim podvozjem, prilagođenom karoserijom i integrisanim spojlerima, te većim usisnicima zraka. Četiri ispušne cijevi nagovještavaju 300 konjskih snaga smještenih ispod haube. Jarka narandžasta boja, zatim kvalitetna kožna sjedišta i izgled unutrašnjost, razlozi su što je ovakav automobil skoro nemoguće ne primijetiti na cesti.

Caresto C70

[SLIKA]3[/SLIKA]Izgrađen kao nasljednik Caresto hotrod modela, koji je svoj debitantski nastup imao na prošlogodinjem SEMA, Caresto C70 donosi nenadmašan ugođaj kabrioleta. Pgonska je snaga povećana sa 218 na 278 KS, a obrtni momenat je doživio vrlo prihvatljivo povećanje sa 1.500 na 4.800 obrtaja. Unutrašnjost je sasvim redizajnirana ručno šivenom kestenjastom kožom. Promjene na karoseriji uključuju nove prednje i zadnje spojnice svjetala za maglu i auspuha, napravljene do posebno brušenog aluminija.

Caresto Hot Rod

[SLIKA]2[/SLIKA]Prvi put predstavljen prošle godine na SEMA, Caresto hotrod je bio primljen sa oduševljenjem, i to je razlog zašto je Volvo odlučio ponoviti izlaganje i u ovoj godini, kao podršku Caresto C70 kabrio modelu. Ručno sastavljen od aluminijskih i karbonskih vlakana, u Caresto hotrod modelu se nalaze mnogi dijelovi Volva, uključujući V8 motor od 311 KS. Caresto hot rod se izradom izdvaja daleko od sličnih modela. Perfekcija je vidljiva u svakom centimetru karoserije i svakom šavu vrhunske kože.

O Volvu

Kao dio Volvo Car koncerna iz švedskog Geteborga, VCNA se bavi marketingom, prodajom, dijelovima, servisom, tehnologijama te edukacijom za maloprodaje Volvo automobila u Sjedinjenim Državama, te Volvo partnerima u Kanadi, Meksiku i Portoriku.

U proteklih 80 godina, Volvo je pravio automobile misleći na prvom mjestu na sigurnost u vožnji. U 2008. godini, proizvodna linija Volva će uključivati novi C30 hatchback, zatim dobitnika mnogih nagrada, model S40 i njegovu karavansku berziju V50, nagrađivani SUV-a XC90, sportski S60 sedan, luksuzni sedan S80, te najnovije XC70 Cross Country i C70 kabrio.