Baby Rolls Royce u pripremi
0

RR4 dolazi u Ženevu

Sarajevo-x.com
Očiti trend razvoja manjih i pristupačnijih modela nije zaobišao ni proizvođače ekskluzivnih automobila, a najnoviji pobornik tog novog vala je i prestižni Rolls Royce. Sada su i zvanično najavili najmanji model u svojoj ponudi.

Prema prvim najavama iz Rolls Roycea konceptni model koji bi trebao najaviti produkcijsku verziju biće predstavljen već na sajmu automobila u Ženevi naredne godine, dok bi u prodaju trebao doći najkasnije početkom 2010. godine.

Pored prvih grubih skica poznati su i osnovni detalji koji već dosta toga najavljuju u vezi malog Rollsa. Tako je sigurno da će RR4 dijeliti platformu sa novom generacijom BMW-ove Serije 7, ali iz Rolls Roycea su odmah najavili da nema straha da će biti bilo kakve sličnosti sa BMW-ovim modelom, te da će i ovaj Rolls u potpunosti predstavljati puni sjaj i luksuz ove kompanije. Tačnije, njegov pravi uzor je Phantom, kako dizajnerski tako i po koncepciji, te će u suštini glavna razlika biti gabariti i cijena.

Također, jasno je da je RR4 samo kodno fabričko ime, te još uvijek nije poznato kakavo će biti pravo ime novog modela. Ono što je poznato, a što je i bitnije od samog imena, je činjenica da će u baby Rolls biti ugrađivan snažni biturbo V8 motor, ali i po prvi put u ponudu biće uveden i hibridni pogon, s obzirom da je i ekskluzivna klijentela konačno postala zabrinuta za ekologiju ali i potrošnju goriva. Također, naknadno je moguće uvođenje u ponudu najekskluzivnijeg modela koji će imati snažni V12 motor. Kao da hibridni pogon u Rolls Royceu nije dovoljan šok najavljuje se i mogućnost ugradnje dizelskog motora, pa čak i sparivanja sa hibridnim pogonom.

Suština RR4 modela je da približi prag dostupnosti jednog Rolls Roycea kupcima koji su imućni, ali do sada ipak nisu bili u stanju priuštiti sebi jednog engleskog aristokratu. Tako bi se početna cijena za ovaj model trebala kretati od 200.000 američkih dolara, što je u svijetu automobilske egzotike prava sitnica. Također, nakon uvođenja ovog modela proizvodnja u Rolls Royceovoj fabrici u Goodwodu će se udvostručiti sa 800 na 1.600 primjeraka, te će biti uvedena još jedna smjena.