Konceptna Mazda Kazamai
0

Novi izdanak "vjetrovitog" dizajna

Sarajevo-x.com
Niz konceptnih modela kojeg čine Nagare, Hakaze, Taiki i Ryuga očito je imao velikog uticaja na razvoj serijskih modela Mazde. Utisak je vrlo povoljan, tačnije sa novim generacijama modela 2 i 6 Mazda se svrstala među najatraktivnije u klasi. Nastavak evolucije uspješnog dizajna stiže u vidu novog koncepta. Stiže Kazamai.

Nakon što su iz Mazde sa grubim skicama najavili da nisu odustali od razvoja uspješnog dizajna putem intrigirajućih konceptnih modela nije trebalo dugo čekati i na model od „krvi i mesa“. Prve fotografije Kazamai koncepta otkrivaju jednako zapanjujući dizajn kao i na prethodnicima, čije će fluidne linije, barem u maloj mjeri, uljepšavati predstojeće Mazdine modele.

S obzirom da je do zvanične premijere na sajmu automobila u Moskvi ostalo više odmjesec dana, Mazda nije htjela otkriti sve detalje novog koncepta, ali nekoliko fotografija i šturi podaci su dovoljni da se stvori početna slika vizije koju su imali japanski dizajneri. Prije svega treba početi sa činjenicom da Kazamai u slobodnom prevodu znači vrtložni bočni vjetar, što odmah objašnjava odakle je stigla inspiracija za raskošne fluidne linije. Ovim imenom ali i linijama konceptnog modela u Mazdi su željeli istaći snažan ali istovremeno i dinamičan dizajn okretnog automobila ne tako daleke budućnosti.

U suštini Kazamai je crossover, te se poplava ovih karoserijskih formi i dalje nastavlja ali i potvrđuje svrsishodnost oblika koji je u stanju objediniti kompaktnost, udobnost i robusnost u jednom automobilu. Uprvo zbog ovoga već sada se počelo nagađati da bi Mazda već iduće godine mogla iznenaditi javnost sa predstavljanjem vrlo kompaktnog SUV-a koji bi upotpunio ponudu modela ovog proizvođača. U svakom slučaju, ako takav SUV i ugleda svijetlo dana, teško je da će biti atraktivan u mjeri Kamazaija.

Već poznate linije sada su našle još izraženiju primjeni, a kao i uvijek središte cijelog automobila je dominatna mazdina maska, oko koje se oblikuje doslovno cijeli model. Uz dramatičan prednji dio nemoguće je ne zapaziti kompaktnu bočnu projekciju koju opisuju valoviti nabori koji definišu povezanost sa vjetrom i samom inspiracijom. Uz pravo bogatstvo oblika i linija koje treba promatrati barem desetak minuta da bi ih se uopšte sve primjetilo, neizbježan je bio i završni detalj u obliku ogrnomnih 22-inčnih naplataka, čiji su krakovi u potpunom skladu sa ostatkom linija.

Za pogon konceptnog Kazamija zadužen je novorazvijeni benzinski motor sa sistemom ubrizgavanja goriva direktno u cilindar, a tu su i detaljno razrađeni mjenjač i pogon na sve točkovi koji su posebno razvijani za ovaj model. Cilj sa pogonskom grupom je bio obezbjediti vrhunske performanse uz lakoću opsluživanja, ali ujedno i drastično smanjiti potoršnju goriva i emsiju CO2. U svakom slučaju dobro je vidjeti da su dizajneri u Mazdi i dalje puni inspiracije, te da i dalje nastavljaju obogaćivati svijet automobilskog dizajna.