Nove najave za KIA-u VG
0

Korejska zamjena za Passat ili Mondeo?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Nakon prvih računarski generisanih fotografija novog limuzinskog modela ali i nekoliko pravih fotografija sa testiranja iz KIA-e su u javnost "pustili“ i nove renderske snimke svog ambicioznog i atraktivnog modela.

Nakon što je KIA VG imala svoju najavu na sajmu automobila u Seoulu u aprilu ove godine, i to kao KND-5 konceptni automobil ovaj ambiciozni proizvođač je sa novim slikama obznanio u kojem smjeru teče daljni razvoj njihovog modela koji ima namjeru pomrsiti račune ustaljenim zvjezdama kao što su VW Passat, Ford Mondeo ili Renault Laguna.

Sudeći prema izgledu kojeg se može u dobroj mjeri naslutiti zahvaljujući vrlo preciznim, opet računarski stvorenim, slikama u KIA-i su vrlo ozbiljno pristupili oblikovanju modela koji za sada nosi oznaku VG.

Velika i dominantna maska na prednjem dijelu, u obliku slova H uz širok odbojnik i agresivno oblikovana prednja svjetla ističu pripadnost klasi ali i ozbiljnost i dorečenost koja je ne tako davno bila bolna tačka KIA-inim modelima. Za pohvalu je i ukupna silueta koja u potpunosti dolikuje limuzini ovog ranga, a koja uz eleganciju otkriva da nće nedostajati ni prostora u unutrašnjosti.

S tehničkog gledišta poznato je da će KIA VG koristiti platformu već odavno poznatog Hyundaija Grandeura, a u ponudi motora je za sada samo izvjesno prisustvo 3,5-litarskog V6 Lambda motora. Uz temeljito razvijen dizajn u KIA-i sa ovim modelom planiraju snažan proboj među evropskim konkurentima i potezima kao što je odličan kvalitet materijala i završna obrada koja zaista dolikuje ovoj klasi.

Zanimljivo je i to da pored osnovne verzije koja će imati konvencionalni pogon na prednje točkove postoje najave da bi ubrzo nakon predstavljanja u prodaju mogla biti uključena i verzija sa pogonom na sve točkove.

U svakom slučaju nakon velikih iskoraka koje je KIA napravila u kompaktnoj klasi sa modelima Cee'd i Pro Cee'd jasno je da namjeravaju isto napraviti i u klasi poslovno-porodičnih limuzina, a ako se može suditi prema prvim detaljima ulužili su sasvim dovoljnu količinu truda i umjeća da im se na isti način isplati kao što je to slučaj sa Cee'd-om.