Koncepti
14

Konceptni Audi Q8 najavljuje budući coupe SUV

Klix.ba
Audi je na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu predstavio konceptni Q8, koji najavljuje dolazak budućeg coupe SUV-a.

Audi Q8 koncept je najluksuzniji kompanijin automobil svih vremena. On najavljuje model kojim će Audi ući u cuope-SUV segment, a proizvodnja će početi 2018. godine. Iz kompanije poručuku da je koncept kombinacija sportskih i "seksi" linija coupea te funkcionalnosti klasičnog SUV-a. Uprkos padajućoj liniji krova karakterističnoj za coupe, unutrašnjost nudi dovoljno mjesta za putnike zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 3 metra.

"Koncept pokazuje moć naše tehnologije i dizajna te nudi uvid u budući produkcijski SUV. Posjeduje nove ekrane i rješenja za kontrolu sistema, a putnicima će omogućiti da iskuse povezivost na jedan potpuno novi način". izjavio je Dietmar Voggenreiter iz Audija.

On je govorio o kontaktnom analognom head-up diplayju za koji Audi tvrdi da je najveći u automobilskoj industriji te da će ga dobiti sljedeća generacija modela A7. Tu je i nova verzija Audijevog virtuelnog kokpita, koji sada ima nove funkcije i veću rezoluciju. Dva nova ekrana integrisana u centralnu konzolu koriste se za upravljanje infotainment sistema, ali i za druga podešavanja.

Unutrašnjost nudi mnogo prostora za četiri osobe koje se mogu udobno smjestiti u četiri individualna sjedišta sa sjajnom potporom.

Koncept Q8 koristi produkcijske tehnologije za pogon, a pokreće ga plug-in hibridni sistem koji čini kombinacija 3,0-litarskog benzinski motor s turbopunjačem, koji je uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Motor isporučuje 443 KS i 700 Nm obrtnog momenta, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,4 sekunde prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h. SUV troši samo 2,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Automobil posjeduje i litij-jonsku bateriju kapaciteta 17,9 kWh, koja mu omogućava da korištenjem električnog pogona pređe 60 km. Punjenje baterije traje dva i po sata. Koncept ima Quattro pogon na sva četiri točka te 23-inčne naplatke s gumama dimenzija 305/35.