Koncepti
46

Koncept Cadillac Escala najavljuje dolazak glamuroznog modela

Klix.ba
Kompanija Cadillac je u Californiji otkrila svoj koncept Escala koji najavljuje dolazak novog luksuznog modela futurističkog dizajna.

Kada se nađe na tržištu, novi model će zauzeti mjesto iznad Cadillacovog modela CT6.

Što se tiče koncepta, radi se o dugom, velikom automobilu koji ostavlja snažan utisak. Koncept je duži od sedana CT6 (5,34 m), a izrađen je kombinacijom različitih materijala. Posjeduje pogon na sva četiri točka, a svojim stražnjim dijelom posjeća na Audi A7 i Porsche Panameru.

Stražnja svjetla su postavljena vertikalno, dok su naprijed tanki OLED farovi. Rešetka hladnjaka je ogroman trapezoid, dok poklopac motora ima nekoliko smjelih oštrih linija koje se protežu do vjetrobranskog stakla.

Dužinom automobila se protežu dva hromirana elementa u obliku palica za hokej. Koncept posjeduje i 22-inčne naplatke.

Unutrašnjost je orijentisana na vozača, instrument tablu odlikuje minimalistički dizajn s tri OLED ekrana koji predstavljaju brojčanike i infotainment ekran. Na centralnoj konzoli su brojna dugmad koja nadopunjuju kontrole dostupne putem ekrana osjetljivog na dodir. Veći dio unutrašnjosti je presvučen kožom.

Za zabavu putnika na stražnjem sjedištu namijenjeni su ekrani ugrađeni u sjedišta vozača i suvozača.

Koncept pokreće 4,2-litarski biturbo V8 motor, čija snaga nije poznata, a zasad nije poznato ni kada će se pojaviti produkcijski model.