Na tržištu do 2025.
37

Električni koncept Tata Avinya se napuni za 30 minuta i može preći 500 kilometara

D. B.
Indijska kompanija Tata Motors je predstavila koncept pod nazivom Avinya koji nagovještava njene "električne ambicije".

Ime Avinya potiče iz jezika sanskrit i znači "inovacija" te je zaista odgovarajuće jer automobil nagovještava novitete koji stižu nešto kasnije u ovom desetljeću.

Avinyja je atraktivan koncept s ekstremno kratkim vješanjem koje dodatno naglašava njegovu platformu razvijenu isključivo za električna vozila. Detalja je zasad malo, no iz kompanije Tata Motors su otkrili da će imati bateriju koja će se napuniti za manje od 30 minuta i omogućiti domet od najmanje 500 kilometara.

Oblikom je koncept sličiniji minivanu nego crossoveru, a posjeduje i "suicide" vrata. Kao što se očekuje od koncepta, posebno električnog, automobil ima velike felge koje podsjećaju na one s modela Volkswagen ID.3, a ukupni dizajn je podsjeća na Audijeve E-Tron koncepte i produkcijske modele.

Tanka prednja svjetla ilustruju Tatin logo, a isto se može reći i za "plutajuća" stražnja svjetla.

Avinya umjesto standardnih bočnih retrovizora ima kamere koje postaju sve više uobičajene u zemljama u kojim su legalne.

Gotovo ravna linija krova omogućava prostranu unutrašnjost. Minimalistička kabina pruža mnogo prostora za noge zahvaljujući produženom međuosovinskom rastojanju jer su točkovi "gurnuti" u uglove vozila.

Avinya nema centralni ekran, nego je unutrašnjost dizajnirana poput salona, a ekran je dio upravljača.

Iako je još uvijek koncept, Avinya će ipak dobiti produkcijski model do 2025. godine, a bit će baziran na Tatinoj novoj GEN 3 platformi namijenjenoj električnim automobilima.